Site icon Szegeder Archívum

A Dél-Alföldön történt egy év alatt a harmadik legtöbb öngyilkosság az Európai Unió országainak régiói közül

Az Európai Unió országainak régiókra bontott öngyilkossági statisztikáit közölte csütörtökön az Eurostat. A 2017-es év adatait feldolgozó elemzést szemlézte a 444, amelyből kiderült, hogy Magyarország az a hely, ahol az említett évben 100 ezer lakosra 17 öngyilkosság jutottott. 

Magyarország az egyik legmagasabb öngyilkossági rátával rendelkező ország az uniós tagállamok, és az Európai Gazdasági Térség tagországai között. Csak Észtország, Lettország, Szlovénia és Litvánia előzi meg ebben.

Az országos rátához képest a dél-alföldi régióban kimagasló az öngyilkosságok száma, itt 2017-ben 100 ezer lakosra 23 eset jutott. Ezzel a Dél-Alföld a harmadik legmagasabb öngyilkossági rátájú régió az Európai Unióban.

A régiókat tekintve a legrosszabb a helyzet Közép- és Nyugat-Litvániában, ott 28 öngyilkos jutott 100 ezer emberre, majd ezt követi a belga Luxembourg, mely Belgium legdélebbre fekvő tartománya. Utánunk szorosan következik Kelet-Szlovénia, ahol évenként, a Dél-Alföldhöz hasonlóan, szintén 23 eset jut 100 ezer lakosra.

Az inga másik végén Ciprus, Görögország, Málta, Olaszország és Szlovákia helyezkedik el az ezekben az országokban 100 ezer főre jutó 4-7 esettel.

Az Eurostat 2016-ra vonatkoztatott adatai szerint az unióban összességében 48700 ember követett el sikerrel öngyilkosságot, ami a halálesetek egy százalékát tette ki. Tíz öngyilkosságból nyolcat férfiak követtek el, az átlagos öngyilkossági ráta 2016-ban 11 eset volt 100 ezer emberre.

A dél-alföldi régió magas öngyilkossági rátájával az Index idén nyáron készített videóriportja is foglalkozott, melyet mi is szemléztünk.

Exit mobile version