Site icon Szegeder Archívum

A népi építészetről lesz konferencia csütörtökön a Fekete házban

Végéhez ért a Móra Ferenc Múzeum és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közös pályázata – írja közleményében a szegedi múzeum. A projekt során a szegedi nagytáj építészeti kutatását végezték el a szakemberek, most az eredmények kapcsán konferenciát tartanak november 28-án, csütörtökön a Fekete házban, ahol bemutatják a pályázatban elkészült könyvet is.

Az elmúlt időszakban közel 130 település épületeit fényképezték le és gyűjtöttek adatokat a településképre, hagyományos építőanyagokra, házhasználatra, telekelrendezésre vonatkozóan is. A kutatás során a magyar településeken 12 000 dokumentációs fotó készült, a vajdasági oldalon hasonló mennyiségű adat halmozódott fel.

A kutatás tapasztalatairól egy kötet is készült magyar és szerb nyelven. Szilágyi Mária és Kerner Gábor: „NEWTRAD. A szegedi nagytáj építészeti útmutatója” című könyvének célja, hogy a múlt emlékeire építve gyakorlati útmutatóként szolgáljon a jelenkor építészeinek és mindazoknak, akik új otthonukat a régi hagyományokra alapozva szeretnék felépíteni. A kötet az IPA program finanszírozási programjának köszönhetően térítésmentesen hozzáférhető.

A régi szentmihályteleki iskola. Fotó: Móra Ferenc Múzeum
Napsugaras oromzatú tanyaépület Csólyospáloson. Fotó: Móra Ferenc Múzeum
Ház Kübekházán. Fotó: Móra Ferenc Múzeum

 

Az elkészült kötetet több városban is bemutatják a hét folyamán:

A szegedi esemény (event itt) programja a következő:

Exit mobile version