Site icon Szegeder Archívum

A vámosszabadi menekülttáborba viszik az afgánokat Röszkéről és Tompáról

A Telex írta meg, hogy azt a nagyjából százötven afgán családot szállították a Győrhöz közeli befogadóállomásra, akiket a tálib hatalomátvételt követően Afganisztánból menekített ki Magyarország. Ők eddig Röszkén és Tompán voltak hatósági karanténban, most nyitott táborba kerülnek.

Arról beszámoltunk egy hete, hogy elindult a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről az a gépjárműkonvoj, amely újabb, a tálib hatalomátvételt követően megtorlással fenyegetett, Magyarországgal korábban együttműködő, Afganisztánból kimenekített afgán állampolgárokat visz az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság röszkei és tompai objektumába. Innen szállították el őket tovább ma Vámosszabadira.

A vámosszabadi menekülttábor nem egy folyamatosan üzemelő létesítmény; vagy tele van válsághelyzetekkor, vagy teljesen üres. A helyi lakosok tüntettek is ellene még 2013-ban útzárral, de mára elfogadták a létezését. Úgy tűnik, most ismét egy teltházas időszak következik,mivel jönnek azok az Afganisztánból kimenekített afgán állampolgárok, akik korábban Magyarországgal együttműködtek, így okkal számolhattak megtorlással, ha a hazájukban maradnak.

A mentőakció hírére a falubéliek biztosra vették, hogy újból helyzet lesz, azonban most ezt másképp látják; a Telexnek nyilatkozók szinte egyhangúlag azt mondták, hogy még mindig jobb, mintha a tranzitzónát ürítenék ki és az ottaniakt hoznák ide, mivel a most kimenekített afgánokat inkább tartják igazi menekülteknek. A polgármesternek, Ambrus Gellértnek már úgymond rutin a menekültkérdés kommunikálása a lakosság felé, végül augusztus 29-én este az alábbiakat osztotta meg saját Facebook-oldalán:

„Sajnos nincsenek jó híreim. A Magyarországra menekített, az ország afganisztáni jelenlétét segítő afgánok egy csoportja szeptember elsején érkezik a befogadóállomásra. A csoport 10 napos hatósági karantén után, negatív teszttel, oltással kerül ide. A közterületi jelenlétet 5 járőrpárral biztosítják, a körzeti megbízottjaink is csak helyben látnak el szolgálatot majd. Újra indulnak a befogadóállomástól a buszjáratok Győrbe, napi 4 járattal egyelőre, minden járatot rendőrjárőr kísér. A menekülttábor lakóinak ellátásában (orvos, védőnő, iskola, óvoda, bölcsőde) településünk nem vesz részt semmilyen módon. Az útlevéllel rendelkező afgánok az EU területén szabadon mozoghatnak, az útlevéllel nem rendelkezők ugyanezt csak Magyarország területén tehetik meg. A befogadóállomáson alapból 30 napig tartózkodhatnak, bár ez meghosszabbítható. Az idegenrendészeti eljárást követően a Máltai Szeretetszolgálat (is) segítséget nyújt részükre, akár más országba távoznának, akár Magyarországon maradnának. További információkkal jelentkezni fogok.”

Arról is szólnak hírek, hogy egyes családok szükség szerint a Balassagyarmati Közösségi Szállásra kerülnek elhelyezésre. Erről Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere posztolt. Mint írja, amennyiben erről döntés születik, a kimenekítettek érkezése Balassagyarmatra legkorábban szeptember 3-10 között várható, létszámuk a kapacitás szerint 18-22 családot jelenthet, de döntő többségben gyermekek tartózkodnak majd a szállón. „Az illegális határátlépőkkel szemben az ide érkező kimenekített családok minden tagja alaposan lenyomozott és pontosan beazonosított személy, egyikük sem harcos, vagy bűnöző, a családok felnőtt tagjai éveken át segítették közvetlenül a magyar katonai és egyéb missziós feladatokat, jól ismerik Magyarország értékrendjét, többen beszélik is nyelvünket” – nyugtatta a helyieket.

 

Exit mobile version