Site icon Szegeder Archívum

Április 19-én nyithatnak az iskolák, a kilárási tilalom is kitolódik 2,5 millió beoltottal

Még csütörtökön mondta Gulyás Gergely, hogy „Legkorábban április 12-én vagy 19-én tudunk nyitni”. Ez most hivatalossá vált a Magyar Közlöny mai számában, bár nem pontos dátum szerinti kikötéssel.

Ahhoz a feltételhez kötötték ugyanis, hogy amint meglesz a 2,5 millió beoltott, úgy megkezdődik a lépcsőzetes nyitás. Ez azt jelenti, hogy este 10-re tolódik a kijárási tilalom kezdete és ugyanúgy hajnali 5 óráig tart. A megfelelő beoltottak esetén tehát a boltok reggel 9-től este fél 10-ig lehetnek majd nyitva, újra működhetnek a márciusban bezárt szolgáltatások. Egy másik rendelet szerint viszont a kormány április 8-áig fenntartja a jelenlegi védelmi intézkedéseket, tehát eddig biztosan nem lesz enyhítés.

„Ha a vásárlótér négyzetméterben meghatározott területének egytizede nem egész szám, a kerekítés szabályát úgy kell alkalmazni, hogy a kapott értéket 0,5-től felfelé, ez alatt lefelé kell kerekíteni” – írja a közlöny a kerekítés szabályairól. A boltok 10 négyzetméterenként egy embert engedhetnek be, továbbá az üzlet előtt „jól láthatóan” kell kirakniuk, hogy aktuálisan mennyien vannak bent egyszerre. Ha ennél kisebb az üzlet, akkor egy ember tartózkodhat bent. A 14 éven aluliakra, a 65 éven felüli vásárlókra és a fogyatékossággal élő emberek segítőire ez nem vonatkozik.

Az első nyitási ütemben a vendéglátó üzletek továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak bent. A vendégek csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be. Természetesen az üzletekben lévőknek – az egy háztartásban lévők kivételével – tartaniuk kell továbbra is a legalább másfél méteres távolságot. Az üzlethelyiségekben biztosítani kell a kézfertőtlenítés lehetőségét, folyamatosan fertőtleníteni kell.

Az olyan üzleteknél, amelyek nem rendelkeznek vásárlótérrel, gondoskodni kell arról, hogy a sorban álló várakozók – a közös háztartásban élők kivételével – betartsák a távolságtartási szabályokat. A szabályok betartását a rendőrség és a kormányhivatal fogja ellenőrizni, szabálytalanság esetén 100 ezertől egymillió forintig terjedő bírságot szabhat ki. Ezen felül az érintett helyet legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.

Exit mobile version