Site icon Szegeder Archívum

Szegedre jött a Munch, az első magyar ételmentő app

Szegedre jött a Munch, az első magyar ételmentő app

2020 nyarán négy budapesti fiatal létrehozott egy applikációt, amely az ételpazarlás ellen küzd. Az alkalmazás alapötlete, hogy az éttermek, pékségek, boltok és szállodák értékesíthetik kedvezményesen a nap végén el nem adott ételeiket. Júliusban indult a kezdeményezés Budapesten, és már az első időszakban hatalmas érdeklődést váltott ki a nagyközönségből az ételmentés, így a Munch országosan is elkezdett terjeszkedni. És most, itt vannak Szegeden is.

A vállalkozást egyetemisták alapították – Perepelica Kirill, Zwecker Bence, Zsoldos Botond és Wettstein Albert –, mára azonban több mint 15 lelkes fiatalból áll a csapat, valamint a Design Terminal mentorprogramjára is kiválasztották a Munch.hu-t, mint nagy potenciállal rendelkező társadalmi vállalkozás. A kezdeményezéshez eddig több mint 13.000 felhasználó csatlakozott, és ez az ételmentő közösség egy Facebook-csoporton keresztül osztja meg a személyes ételmentő tapasztalatait.

A Munch működése egyszerű: az applikációban különböző munchokat tudunk megvásárolni, amelyek meglepetés ételeket tartalmaznak. A különböző ételcsomagok 40-70 százalékos árengedménnyel kaphatók, frissek, érintetlenek és jó minőségűek. A Munch.hu célja az ételpazarlás visszaszorítása által a fenntartható, felelős vendéglátás és a társadalmi felelősségvállalás népszerűsítése, amelyben a fenntarthatóság gazdasági, környezeti és társadalmi aspektusa is szerepet kap.

Az el nem adott ételek árusításával mindenki jól jár: a vendéglátóhelyek plusz bevételre tesznek szert, a vendégek kedvezményesen jutnak hozzá jó minőségű ételekhez. A kidobástól megmentett ételadagokkal öt hónap alatt közel 75 tonna CO2-egyenértékű üvegházhatású gáz kibocsájtását előzte meg az ételmentő közösség. A felhasználók felajánlásainak segítségével pedig egy karitatív ága is megalakult a Munchnak: mára rendszeresen juttatnak el nélkülöző embereknek is meleg ételt.

Idén január 19-én Szegeden is elindul a Munch, folyamatosan csatlakoznak a város vendéglátóhelyei a kezdeményezéshez. Elsők között csatlakozott a Lipóti Pékség 5 üzletével, de vannak még bőven a sorban:

A Munchon található szegedi ajánlatok jelenleg így festenek:

 

Nyitókép: Munch.hu / Facebook

 

Exit mobile version