Site icon Szegeder Archívum

Infosztrájk: Ezek a programok lesznek az egyetemeken a modellváltás kapcsán

Információs sztrájkot hirdetett április 19-23. közé az alulról szerveződő szabad egyetemi polgárság. A programsorozatot a március 15-i akciójuk folytatásaként szervezték, amikor is az ország különböző városaiban nemzeti trikolor kordonszalaggal vontak be köztereket, köztéri szobrokat. A legutóbbi figyelemfelkeltő akciójuk során még a honvédség is kivonult.

„Színes krétarajzzal provokálják a szegedi egyetemet” – írtuk. Az akció a most induló információs sztrájk beharangozója volt. Az Infosztrájk – Az egyetemi autonómiáért! egy oktatói és hallgatói összefogással megvalósuló, egyhetes, országos esemény április 19-23. között, erről korábban itt írtunk. Célja, hogy a  magyar egyetemi polgárság maga szervezze meg azt, aminek természetesnek kellett volna lennie: a hiteles tájékoztatást és a nyílt párbeszédet a modellváltásról.

A csatlakozó oktatók a hagyományos tanterv helyett az egyetemi függetlenségről, a felsőoktatás egészét és a saját intézményüket érintő változásokról beszélgetnek a hallgatókkal az órákon, vagy úgy alakítják a tananyagot, hogy abba az adott tudományterület felől közelítve szervesen épüljön be a kérdés. Emelett számos résztvevő egyetem polgársága a nagyközönség számára is nyílt programokat szervez, amelyeket az online térben követhetnek az érdeklődők.

Az Infosztrájk nyílt programjai a következőek:

Április 19. hétfő

Április 20. kedd

Április 21. szerda

Április 22. csütörtök

A programokhoz való csatlakozás módjáról a fenti linkekre kattintva, az egyes események leírásában tájékozódhatnak a részt venni kívánók. Azokon az egyetemeken, ahol most nyílt programok szervezésére nincs lehetőség az egyetemi polgárság a hét folyamán tanórák keretein belül tematizálja az egyetemi autonómia fontosságát.

Exit mobile version