Felújítási lázban ég Szeged

Az év végére alig lesz olyan része Szegednek, ami ne újult volna meg az elmúlt pár évben. Ezúttal a jogi kar épületén és a Belvárosi mozin a sor.

A Tisza Lajos körút, Odessza, és az Újszegedi liget után az egyetem jogi karát és a mozit sem kerüli el a megújulás.

Egy ideje már tudjuk, hogy a Belvárosi mozi felújításon esik át, ám most már konkrétumokat is tudunk a megújulásáról.

A műemlék épület 762 millió forintos uniós támogatással megvalósuló rekonstrukciója a tervek szerint az év végére fejeződik be – tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

A mozitermekbe a legmodernebb hangtechnikát építik be, és a kulturális intézmény új kiállítótérrel is bővül, ahol Magyarországon egyedülálló interaktív attrakciók várják az érdeklődőket.

 

A tárlat 21. századi technológiák segítségével mutatja majd be a filmtörténet jelenét, múltját és jövőjét, különös tekintettel három kiemelt szegedi alkotó, Zsigmond Vilmos, Balázs Béla és Csőke József munkásságára. A látogató a belépéstől újabb és újabb élményekkel találkozik, megismerheti majd a filmtörténet fontosabb mérföldköveit és megtapasztalhatja azt a forradalmi átalakulást, amely a virtuális valóság technológiáinak belépésével a mozgóképfogyasztásban zajlik.

A beruházás során korszerűsítik az épület szerkezetét, a szellőző- és világítási rendszert, hőszigetelést kapnak a külső falak és a tetőfödém, a műemléki adottságok figyelembe vételével felújítják a nyílászárókat, és elvégzik az akadálymentesítést is. Az átépítés során kicserélik a nézőtér falburkolatát és a mögötte lévő hangelnyelő réteget is.

A szegedi Belvárosi mozit a “mozgófényképszínház” működtetésére létrehozott részvénytársaság építtette. A vidék akkori legnagyobb mozija Sebestyén Endre szegedi építész tervei alapján 1920 őszére készült el, az első vetítést szeptember 8-án tartották. 1930 nyarán a magyar vidéki filmszínházak közül elsőként a Belvárosi moziban játszottak hangosfilmet. A filmszínházat úgy alakították ki, hogy a vetítések mellett más produkcióknak is otthont adhasson: koncertezett az épületben Bartók Béla, s az 1930-as években felléptek a mozi színpadán az akkoriban induló Szegedi Szabadtéri Játékok sztárjai is.

 

A jogi kar felújítása ősszel kezdődhet.

 

Ősszel kezdődhet el a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Állam- és Jogtudományi Kara Tisza Lajos körúti főépületének rekonstrukciója. A beruházásnak köszönhetően, amelyre a kormány 1,65 milliárd forintot biztosít, az oktatási-kutatási tér 470 négyzetméterrel növekszik – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Balogh Elemér, a kar dékánja úgy fogalmazott, a háromszáz éve szabad királyi város Szeged érdeke is, hogy a “nagy árvíz” utáni újjáépítésben fontos elemnek számító egykori leányiskola épülete visszakapja a megközelítően eredeti arculatát. Eközben bele kell simulnia a 21. századi modernségű településről és a számos nemzetközi ranglista szerint is a legjobb magyar egyetemnek számító SZTE-ről alkotott képbe – tette hozzá.

Műszaki szempontból az egyik legkomolyabb beavatkozást a pince átépítése jelenti, ahol – a könyvtárraktár felújítása mellett – büfét és fogadóteret alakítanak ki. Fölötte az aula konferenciateremként vagy kari rendezvények helyszíneként használható, a szomszédos klub pedig a hallgatói lét színtereként szolgál majd. Az aulát az első emelet magasságában lefedik, a jelenlegi folyosók mint közlekedők egy légtérbe kerülnek a teremmel.

 

Megújulnak a tantermek, a közlekedők, a tetőtérben dolgozói étkezdét rendeznek be, és arra a szintre kerül a modernizált épület gépészete is.

A most háromszintes épületre visszakerülő torony fölidézi az eredeti látványt, miközben alkalmazkodik az épület jelenlegi arányaihoz. Ott egy újabb iroda vagy közösségi szoba alakítható ki.

A rekonstrukció alatt, ősztől az egyetemi és az egyetemhez közeli épületekben folyik majd ideiglenesen az oktatás. A jogi kar a tervek szerint a 2020-2021-es tanév elején veheti újra birtokba a teljesen felújított és kibővített épületet. (via MTI)

 

Nyitókép: munkálatok a Belvárosi moziban Fotó: Délmagyar / Frank Yvette