Site icon Szegeder Archívum

Fókuszban az operatőr: két hét múlva indul a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Két hét múlva indul a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál. Az egyetlen szegedi születésű, Oscar-díjas operatőr emlékére alapított versenyben a filmek képi világa játssza a főszerepet. A helyszín természetesen főként a megújult Belvárosi Mozi lesz.

72 nagyjátékfilm, 58 kísérleti film, 288 rövidfilm: Az európai országokon kívül idén többek között Fülöp-szigeteki, chilei, togói, dél-koreai művek is érkeztek az 5. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra, továbbá szép számmal neveztek spanyol nyelvű alkotásokat a dél-amerikai országokból. Több nemzetközi sikerű film is versenybe száll Szegeden, például az Oscar-díjas Élősködők, a francia gyártású Portré a lángoló fiatal lányról, vagy az Oscar-jelölésig jutó, Joaquin Phoenix produceri közreműködésével készült Gunda.

Magyarország számos kísérleti- és kisjátékfilmmel, valamint 12 nagyjátékfilmmel versenyez, melyek egy részét már láthatta a közönség (Békeidő, Pesti balhé, Hab, A Feltaláló), többségük azonban még premier előtt áll, mint például Krasznahorkai Balázs Hasadék, vagy Felméri Cecília Spirál című műve, melyeknek Réder György volt az operatőre. A nevezett művek közt van Gothár Péter legújabb, Hét kis véletlen című, Táborosi András által fotografált filmje, és a 3. fesztivál nagydíjasa, Dobos Tamás által fényképezett Fűzfa című mű is, melynek a macedón származású Milcho Manchevski volt a direktora.

Az idei fesztiválon külön programot szánnak a karantén-lét vizuális feldolgozásának az elemzésére, így – a Békeidő mellett – külön öröm, hogy Oláh Kata rendező és Csukás Sándor operatőr Zuniverzum című rövidfilmjét is benevezték az alkotók a seregszemlére.

A programok napi bontásban így néznek majd ki:

Szeptember 20. hétfő – nulladik nap

Szeptember 21. kedd

Szeptember 22. szerda

Szeptember 23. csütörtök

Szeptember 24. péntek

Szeptember 25. szombat

Exit mobile version