Site icon Szegeder Archívum

Itt az újabb törvény az alternatív iskolák ellen

A kormány a szakképzésről szóló, 75 oldalas törvénymódosító csomagban rejtett el pár paragrafust, ami az alternatív iskolákra nézve meglehetősen kedvezőtlen, írja a Waldorf Szövetség felhívása alapján az Index.

A módosítások tartalmazzák, hogy

Növénykert a szegedi Waldorf-iskola udvarán. Fotó: Szabad Waldorf Általános Iskola és Gimnázium Szeged / Facebook

A waldorfosok azt is sérelmezik, hogy a javaslatokhoz nincs érdemi indokolás sem.

A tervezet ellen tiltakozó a Szülői Hang azt írja, a kormány “kézivezérléssel akadályozhatja meg a Waldorf- és más alternatív iskolák, óvodák működését”. Felszólítják továbbá a kormányzatot a módosítások azonnali visszavonására, azzal az indoklással, hogy “a minőségi oktatás, a valódi pedagógiai alternatívák megteremtése és megőrzése közös nemzeti érdek. Az alternatív oktatási intézmények olyan pedagógiai kincs birtokosai, melynek eldobása bűn a felnövekvő generációk, nemzetünk jövője ellen”.

Délután Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményben reagált a történtekre. Az MTI-n azt írják, hogy nem kell bezárni a Waldorf iskolákat. Ezt támasztja alá az is, hogy a Waldorf-intézményeket képviselő Szabó Zoltán sem jelzett kifogást, amikor egyeztetésre hívta az EMMI az alternatív kerettanterveket alkalmazó iskolák illetékeseit.

Exit mobile version