Site icon Szegeder Archívum

Klímafelvonulás lesz a szegedi Belvárosban

Klímafelvonulás lesz a szegedi Belvárosban

Újabb klímasztrájkot rendeznek, világszerte több ezer városban tüntetnek majd egyszerre az emberek azért, hogy olyan intézkedések lépjenek életbe, melyek a gazdaság és a pénz helyett az emberiség túlélését helyezik előtérbe, küzdve a klímaváltozás ellen.

Ez lesz a harmadik ilyen globális esemény, az elsőt március 15-én tartották, a másodikat – melyben Szeged is részt vett – május 24-én. Most egymás után két pénteken is, szeptember 20-án és 27-én lesznek az események a bolygón. A legnagyobb és legjelentősebb világvárosokban jellemzően 20-án lesz megtartva – így New York-ban is, ahol maga Greta Thunberg, a kezdeményezés kiötlője is részt vesz majd -, de 27-én is lesznek még bőven tüntetések, például Budapesten, Kecskeméten, Nyíregyházán, Sopronban és Szekszárdon is, de további hazai településeken is várható.

Szegeden is a 27-i pénteken tartják, 11 órától a Széchenyi téren. A program szerint

Lehetőség nyílik majd mindenki számára gondolatainak megosztására kisebb standoknál, ahol hasznos praktikákat hallhatunk a Háztartási Hulladék Csökkentéséért csoport egyik tagjától, beszélgethetünk a fenntartható mezőgazdaságról egy helyi gazdával stb.

Tüntetők május 24-én Budapesten. Fotó: Lakatos Botond
És Szegeden. Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Az eseményt szervező Fridays For Future arra hívja fel az emberek figyelmét, hogy ha nem cselekszünk, akkor tovább fog melegedni a Föld, és élhetetlenné válik. 2050-re már Szegeden sem arról fog szólni a nyár, hogy vannak kánikulai napok: annak fogunk örülni, amikor pár napig nincs kánikula.

„Szeptemberben milliónyian fogjuk otthagyni a munkahelyeinket vagy kisétálni a házainkból, hogy csatlakozzunk a fiatal klímasztrájkolókhoz az utcákon és követeljük a fosszilis üzemanyagok korszakának végét.

Az otthonunk lángra kapott – tegyünk is úgy. Klímaegyenlőséget követelünk mindenki számára” – írják honlapjukon az esemény szervezői, kiknek egyik mottójuk, hogy

 Ha nem mi, akkor ki? Ha nem most, akkor mikor? 

Az esemény szeptember 27-én pénteken lesz délelőtt 11 órakor, találkozó a Széchenyi téren. Facebook event itt.

Nyitókép: Fabrice Coffrini / AFP

Exit mobile version