Site icon Szegeder Archívum

Megrongálták az Aradi téri turulszobrot, nem tudni, hogy mikor kerülhet vissza

Megrongálták az Aradi téri turulszobrot

Ismeretlen tettesek megrongálták az Aradi vértanúk terei Honvédemlékmű (más néven Szőregi csata emlékmű) obeliszkjén álló, turulmadarat ábrázoló bronzszobrot. A szobrot a környezetgazdálkodás elvitte, a rendőrség nyomoz az ügyben.

Még július közepén, egy szerda éjjel vettem észre, hogy eltűnt az Aradi téren oly régóta álló gránitobeliszkről az ágyúgolyót markoló turulszobor. Ez:

Fotó: H. István / Köztérkép

Az emlékművet 1896-ban, a Millennium évében állították az 1849. augusztus 5-ei szőregi csatában elhunytak emlékére. A Köztérképen azt írják róla, hogy a kezdeményező a Honvéd Segélyező Egylet elnöke, Széll György volt. Az eredeti tervek szerint főalakként egy kardot emelő honvédalakot terveztek láncos oszlopokkal övezett magas oszlopon. Fölötte magasodott volna a „nemzet géniusza”, védelmezve a honvédot. Nagyszabású emlékműve lett volna, de pénzhiány miatt erről le kellett mondani, és végül maradt a gránitoszlopon szárnyát kiterjesztő turulmadár.

A megvalósítás támogatására gyűjtést szerveztek, ami kapcsán a szükséges pénznek kb. a fele gyűlt össze, a többit a városnak kellett volna pótolni. Az ez időben készülő Klauzál téri Kossuth-szobor miatt azonban erre nem maradt pénz, és emiatt az alkotóval kezdtek alkudozásba.

A szobor a Bolyai épület előtt áll 1896 óta, azaz idén 125 éve. Azt nem tudom, érte-e korábban is atrocitás, de most valakik megrongálták, és emiatt így néz ki:

Megkerestem az önkormányzatot, hogy lehet-e tudni, mi lelte az emlékművet, amire azt írták, „ismeretlen(ek) megrongálta(ák) a kérdésében említett obeliszk-emlékmű bronz turulját és posztamensét, ami miatt feljelentést tett a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft”.

Hozzátették, hogy a turul a környezetgazdálkodási cég telephelyére került, a kár megközelítőleg hárommillió forint. A rendőrség nyomoz az ügyben, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. pedig jelenleg árajánlatot vár a megrongált köztéri szobor helyreállítására.

A rendőrség sajtóosztálya megkeresésemre annyit felelt, valóban indítottak eljárást.

Exit mobile version