Site icon Szegeder Archívum

Nem szavazták meg az eredeti napirendet, így nem szavaztak ma az egyetem átnevezéséről

Nem szavazták meg az eredeti napirendet, így nem szavaztak ma az egyetem átnevezéséről

Hosszas sorban állás, lázmérés, egészségügyi állapottal kapcsolatos papírok kitöltése és kézfertőtlenítés előzte meg az SZTE-szenátusának mai ülését. Talán ennyien még sosem voltak kíváncsiak egy ülésre. Nem csoda, ugyanis ma szavaztak az SZTE nevének megváltoztatásáról.

Mint ismeretes, hétfő délutánra hívta össze az egyetemi szenátust a Szegedi Tudományegyetem vezetése, a tanácskozás legfőbb kérdése az intézmény nevének megváltoztatása. Az új név a Szent-Györgyi Tudományegyetem, Szeged (rövidítve továbbra is: SZTE) lenne, amit angolul a Szent-Györgyi University of Szeged (rövidítve: SZU) formátumban használnának.

Korábban a Veritas, Virtus, Libertas nevű hallgatói csoportosulás nyílt levéllel fordult a Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzataihoz, hogy még a szavazás előtt megtudják, hogy mi a HÖK-ök álláspontja, illetve hogyan mérték fel a hallgatóság véleményét az üggyel kapcsolatban. Az EHÖK válaszában a kérdést illetően kifejezte, minden képviselő saját belátása szerint fog szavazni, mindemellett kifejezetten támogatjuk és szorgalmazzuk a nyílt egyetemi döntéshozatali folyamatokat.

A második emeleti dísztermében volt az ülés, ahová a hallgatók egy csoportja is be szerette volna jutni. Erre joguk is lett volna, ugyanis az SZMSZ szerint a szenátusi ülések minden egyetemi polgár számára nyitottak. Ezt viszont a vírus helyzet miatt nem engedték, mondván a teremben így nem lenne betartható a 1,5 méter előírt távolság. Az ajtóban történő hosszas huzavona után végül kompromisszum született, a diszterembe nyíló két ajtót kinyitották, és a hallgatók a folyosón állva hallgathattak végig az elhangzottakat. A szerencsésebbek, ugyanis hangosítás híján nem sok minden volt kivehető.

A felszólalók közül többen is a döntés elhalasztását javasolták, illetve azt, hogy a kérdést bocsássak széleskörű hallgatói diskurzusra, mivel erre az eddigiekben nem volt lehetőség. Az ellenérvek között elhangzott, hogy ezzel Szent-Györgyi Albert örökségét dobnák el, mire többen is elmondták, hogy nem Szent-Györgyi személyével van a baj, hanem azzal, hogy a kérdést nem előzte meg egyeztetés, illetve más dolgok is sejthetőek a háttérben.

A szenátus először arról szavazott, hogy elfogadják-e a beterjesztett napirendet. Ezt 19 igen, 27 nem és 3 tartózkodó szavazattal nem fogadta el a szenátus. Majd arról szavaztak, hogy elfogadják-e a napirendet a kettesszámú napirendi pont, a névváltoztatás nélkül. Ezt 47 igennel, 0 nemmel el is fogadták. Így végül a kérdést levették a napirendről.

Exit mobile version