Site icon Szegeder Archívum

Szegeden is szinte csak kormányközeli álcivil szervezetek kaphattak egy rakat pénzt a Norvég Alapot helyettesítő Városi Civil Alapból

Szegeden is szinte csak kormányközeli álcivil szervezetek kaptak egy rakat pénzt a Norvég Alapot helyettesítő Városi Civil Alapból

A Válasz Online járt még jobban utána, hogy valami bűzlik a Norvég Civil Alapot helyettesítő, a kormány által létrehozott Városi Civil Alap pályázatai körül. Ennek során derült ki, hogy a nyertesek nem csupán fideszes kötődésűek, de egy sokkal vészjóslóbb mintázat is kirajzolódott. Természetesen számos szegedi kötődésű egyesület is kapott ezekből a pénzekből.

A Norvég Civil Alap elbukásával kapcsolatos történetet nem csupán egy sajtóorgánum göngyölítette fel, szép fokozatosan tárult elénk az, ahogy a kormány először ”lemondott” ennek összegéről, mondván a 77 milliárdos alap négymilliárdnyi civil alforrásának szétosztásába a kormány számára ideológiailag vállalhatatlan szervezetek is beleszólnának, majd létrehozta ennek pótlására az úgynevezett Városi Civil Alapot. Először a Telex vette észre, hogy néhány fideszes vezetésű (ál)civil szervezet feltűnően nagyot nyert a pályázaton, később az Átlátszó igazolta, hogy a Városi Civil Alap legnagyobb, egyenként 15 millió forintos támogatásainak győztesei között csak elvétve találni olyat, amelyik ne kötődne közvetve vagy közvetlenül kormánypárti politikusokhoz, esetleg Fidesz-közeli üzleti körökhöz.

Mindezek után érkezett be a Válasz Online hírportálhoz egymástól függetlenül több, hagyományőrzésben és közösségszervezésben utazó, vagyis vállaltan konzervatív, mégis hoppon maradt szervezet panasza, miszerint sokkal nagyobb a gond az elosztási mechanizmussal, mint az elsőre látszik. Egyik ilyen forrásuk úgy fogalmazott, „ezt az egészet egyszerűbb lett volna Választókerületi Pártalapnak hívni, ugyanis de facto majdnem mindenki csak a helyi fideszes parlamenti képviselők és jelöltek érdekei szerint nyerhetett pénzt például (kampány)buszra, (kampány)kommunikációra és (kampány)rendezvényekre”.

Egy másik informátoruk pedig arról beszélt, az alap meghirdetésekor érezte, hogy valami nem stimmel. Felkereste hát a helyi fideszes választókerületi elnök egyik emberét, hogy egyengesse a saját egyesülete ügyét, ahol rossz előérzete beigazolódott; „a politikai munkatárs metakommunikációjából azonnal lejött, hogy itt kész listák vannak, amelyekre egyszeri civilek nemigen kerülhetnek fel”.

A pályázat kiírásánál egyébként semmilyen szabályzót nem találtak, szabadon jelentkezhetett bárki, akár teljesen ismeretlen, újonnan bejegyzett szervezettel is. Az összeférhetetlenség sem volt akadály, vagyis nem volt gond, ha az egyesületek, alapítványok vezetői, kurátorai között aktív politikusok, képviselők, polgármesterek, alpolgármesterek vannak. Ezen felül további furcsaság volt, hogy bármire lehetett pályázni. Ez a ki nem tétel jól jött a lap szerint ahhoz, hogy a következő választási időszakra hasznos dolgokra is mehetett, például ingatlanvásárlásra és -felújításra, gépjármű- és eszközbeszerzésre, rendezvényekre, illetve kommunikációs tevékenységek támogatására.

A Válasz Online végül az informátorok által javasolt módszerrel, a nyertesek listáján szereplő hétszáz szervezet mindegyikének kikeresték a székhelyét a bírósági nyilvántartásból, majd választókerületenként csoportosították a győzteseket. A gyűjtés éppen a várt eredményt hozta, a lista alapján valóban választókerületi szinten dönthettek az állami források elosztásáról. A lap által megkérdezett jogászok azt mondták a listát áttekintve, hogy ezzel indirekt módon akár a hivatali hatalommal való visszaélést is bizonyítani lehet.

Csongrád-Csanád megyében négy egyéni választókerület van, kettő szegedi, egy szentesi és egy hódmezővásárhelyi. Ebből érdekes módon a szegedibe jutott a legkevesebb összeg, míg a többiben elérte az 50 millió forintot. Ha a két szegedi kerületre levetítjük, akkor jóval kevesebb ez az összeg kerületenként. A legnagyobb összeget az Életmód váltásért a Dél-Alföldön Egyesület kapta, 15 millió forintot, de hosonló volt a Just Move Sport, Művészeti és Kulturális Egyesület is. Ezután szinte megfeleződnek az elnyert pénzek, de többnyire sportegyesületnek tűnő szervezetek kaptak pénzt. A teljes listát ide kattintva, míg a megyei listát alább is lehet böngészni:

 

Csongrád-Csanád megyei 1. és 2. országgyűlési egyéni választókerület: Szeged

Összes kifizetés a Városi Civil Alapból: 46 millió forint
Egy szegedi választókerületre jutó átlagos támogatás: 23 millió forint

Csongrád-Csanád megyei 3. országgyűlési egyéni választókerület: Szentes

Összes kifizetés a Városi Civil Alapból: 50 millió forint

Csongrád-Csanád megyei 4. országgyűlési egyéni választókerület: Hódmezővásárhely

Összes kifizetés a Városi Civil Alapból: 55,5 millió forint

Exit mobile version