18 alattiak is szavazhatnak az előválasztáson, ami augusztustól lesz

Újabb mérföldkőhöz érkezett az ellenzéki együttműködés, állítják a pártok közös közleményükben, melyet vasárnap jelentettek meg. Szavazhatnak majd azok is, akik 2022 áprilisáig betöltök a 18-at, és indulhatnak civilek is, de nekik előre jelezni kell, kihez csatlakoznak majd a parlamentben.

Mint írják, immáron végérvényesen kijelenthető, hogy mind a 106 választókörzetben előválasztáson dől el, kiket tartanak a választók alkalmasnak a Fidesz legyőzésére és méltónak a magyarok további képviseletére.

Az előválasztás a demokrácia valódi ünnepe lesz ígéretük szerint, ezért azon nemcsak a pártok jelöltjei, hanem civilek is elindulhatnak, akiknek a hatékony közös kormányzás érdekében előre jelezniük kell, hogy a hat szervező párt leendő frakciói közül melyikhez kívánnak csatlakozni a parlamenti munka során. A közös kormányzás ugyanis közös felelősséget is jelent az összefogás szerint.

Az előválasztás több hetes folyamata – figyelemmel a koronavírus-járványra – augusztus közepétől indul, amelynek során az egyéni képviselőjelölteket egy fordulóban, a miniszterelnök-jelölt személyét két fordulóban választhatják ki azok a szavazók, akik 2022. áprilisáig betöltik a 18. életévüket.

Az előválasztás lebonyolítására a szervező hat párt a napokban felállítja az Országos Előválasztási Bizottságot. Mindenki indulhat, aki elfogadja az OEB által támasztott feltételeket, amelyek része képviselőjelöltként 400, miniszterelnök-jelöltként 20 ezer támogatói ajánlás összegyűjtése is.

„Az alapok megszülettek, Magyarország történetében először országos előválasztásra kerül sor. A választók bölcsessége a garancia arra, hogy 2022-től ne csak kormányt váltsunk, hanem korszakot is, megteremtve egy demokratikus, szociálisan igazságos, egyben környezet- és klímatudatos, összetartó Magyarországot” – fogalmaznak.

Az ehhez vezető közös ellenzéki programtervet a pártelnökök már májusban társadalmi vitára bocsátják.