2020 legjobb magyar teljesítményeként lehet szavazni az óföldeáki erődtemplom felújítására

A megyéből egyedüliként került fel az óföldeáki erődtemplom a Highlight of Hungary (kb. Magyarország Kiemeltjei) országos 55-ös listájára – vette észre a Makó Híradó. A két legtöbb közönségszavazatot kapó, illetve a zsűri által kiválasztott másik 2-2 milliós pénzdíjat kap; a voksokat február 28-ig lehet leadni.

A Highlights of Hungary egy non-profit kezdeményezés, amely évente, kategóriák nélkül díjazza a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket. Céluk, hogy a kiválóság, a hazaszeretet és a cselekvő lokálpatriotizmus értékei mentén elismerjék és széles körben megismertessék a leginspirálóbb történeteket, valamint közösséget szervezzenek azok alkotói és alakítói köré. A megyéből általában kevés dolog jut be, ezért is jó most hallani, hogy az egyik legszebb templomunkat beválogatták.

„Az óföldeáki erődtemplom a magyar Alföld egyik legjobban őrzött titka. Sokan még a térségben élők közül sem ismerik, pedig az épület igazi különlegesség. A Mátyás uralkodása idején, gótikus stílusban emelt templom egyben vizesárokkal körülvett erődítmény, amit kis hídon lehet megközelíteni és tornyából egészen Szegedig ellátni. 2020-ban tetőtől talpig megújult, így a következő generációk is megismerhetik” – méltatják az építményt.

A Highlight of Hungary-nak eddig is voltak már a környékről származó szereplői, úgymint Máté Bence, a Remodel Studio, vagy a Noé tiszai ökohajó.

Fotók: Rosta Tibor / MTI