Site icon Szegeder Archívum

220 szegedi egyetemi oktató írta alá az SZFE-s hallgatók melletti szolidaritási nyilatkozatot

Szeptember végén a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának 77 oktatója nyilatkozatában biztosította szolidaritásáról és támogatásáról a Színház- és Filmművészeti Egyetem tiltakozó hallgatóit és oktatóit.

Az SZTE ezután nem sokkal közleményében kifejezte ki, hogy „a dokumentumot a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar 240 oktatójának kevesebb mint harmada írta alá. Az SZTE ahogyan mindig, most is tiszteletben tartja munkavállalóinak jogát a szabad véleménynyilvánításra. Fontos azonban kiemelni, hogy egyetlen egyetemi kar oktatóinak távolról sem egységesen elfogadott állásfoglalása nem tükrözi, nem tükrözheti az SZTE hivatalos álláspontját. A Szegedi Tudományegyetem más intézmények belügyeibe nem kíván beavatkozni.”

Tegnap délután Szegedre is megérkezett az SZFE szabad felsőoktatásért gyújtott lángja, és mint az ország másik négy egyetemi városában, itt is zenés előadásokkal, felolvasásokkal, versekkel és beszédekkel várták a befutókat.

A lángot hozó diákoknak az SZTE két oktatója átadott egy az SZFE-t támogató nyilatkozatot, melyet az SZTE 220, köztük a BTK több, mint 130 oktatója aláírt. Ez a szám meghaladja a BTK-n oktatók 50 százalékát. Az átadáshoz fűzött beszédükben az oktatók hangsúlyozták, példaértékű az SZFE hallgatóinak kiállása és remélik, hogy a hatalom nem szégyelli azt a történelmi leckét, amit a fiatalok most nyújtanak.

A nyilatkozat:

„Támogató nyilatkozat

Örömmel láttuk, hogy a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar sok oktatója kiállt a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói mellett, az egyetemi függetlenség védelmében. Az egyetemi autonómia évszázados univerzális érték, melyet Egyetemünk július 22-én közzétett hivatalos állásfoglalása is az európai alapvetések közé sorol. Ez a magas színvonalú szakmai munka biztosítéka, és őrzése megkerülhetetlen feladatunk. A Szegedi Tudományegyetem polgáraiként csatlakozunk a BTK dolgozóinak nyílt levélhez és szolidaritásunkról biztosítjuk a Színház- és Filmművészeti Egyetem értékeinek megóvásáért küzdő hallgatókat és tanáraikat.”

Aláírók:

Exit mobile version