2500 szegedi oltását kezdik meg holnap

További vidéki kórházakba – Pécsre, Nyíregyházára és Szegedre – is megérkezett a koronavírus elleni vakcinaszállítmány szerdán kora délután. Szegedre 5000 adag érkezett, ennek felével már csütörtökön megkezdik az egészségügyi dolgozók, valamint a mentősök beoltását.

Mint azt írtuk napközben, egy UPS-furgon szállította le szerdán kora délután a vakcinát, amit a klinikakertben adtak át az egyetemi fogadócsoportnak. A helyszínen a rendőrség is jelen volt, biztosították a szállítmány biztonságos átvételét. A vakcinát mínusz 80 Celsius-fokon tárolják speciális hűtőszekrényekben.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központba érkezett szállítmányból csütörtökön kezdik meg 2500 ember beoltását

Az MTI azt írja, először

  • az intenzív és Covid-osztályon dolgozók, valamint
  • a mentőszolgálat munkatársai

kapják meg az oltóanyagot.

Veréb Zoltán tudományos munkatárs a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájára érkezett Pfizer-BioNTech vakcinát pakolja 2020. december 30-án. Fotó: Rosta Tibor / MTI

A tervek szerint egy nap nagyjából 100 embert oltanak be majd. Az M1 Szegeden tartózkodó tudósítója szerint a klinikai központ elnöke azt hangsúlyozta: mindenkinek a saját, és a társadalom érdeke is, hogy beadassák a védőoltást.

Az Európai Gyógyszerügynökség december 21-én törzskönyvezte a Pfizer-BioNTech Covid-19-ellenes oltóanyagát, december 26-án érkezett Magyarországra az első szállítmány, 9750 oltóanyag, amelyet öt oltópontra vittek.

Ezt követően érkezett Magyarországra szerdán 70 ezer vakcina, amely 35 ezer ember kétszeri oltására elegendő, ezeket a vakcinákat szállították ki országszerte, többek között Szegedre is.

 

Nyitókép: Rosta Tibor / MTI