385 kiló szemetet termel évente a magyar

Magyarország a legszemetesebb a V4-ek közül, EU-s átlagban azonban viszonylag jól állunk, persze nem önszántunkból.

Nemrég jelent meg az Eurostat hivatalos statisztikája, melyből kiderül, egy adott ország polgára átlagosan mennyi szemetet termel évente. A 2017-es adatok alapján megtudjuk, hogy egy átlag EU-polgár évente 486 kilogrammal támogatja a szeméttelepeket. A legvadabbak a dánok voltak, akik 781 kg-ot hoztak össze, őket követik a ciprusiak (637), majd a németek (633 kg).

A legkevesebb szemetet Románia termelte (272 kg), utánuk jön Lengyelország 315 kilóval, Csehország 344 kilóval, Szlovákia 378 kilóval, és Magyarország 385 kilóval fejenként.

A megtermelt szemét mennyiségén egyébként látszik, hogy a gazdaságilag fejlettebb országok többet termelnek, míg ahol kevesebb a pénzük az embereknek, ott ez a szám kisebb. Nem jelenthető ki tehát, hogy Bulgáriában annyira környezettudatosak az emberek, Hollandiában pedig a Föld pusztulását várja mindenki vasárnaponként. Bár az eléggé érdekes, hogy annak ellenére, hogy nyugaton nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezettudatosabb életmódra, mégis többszörösét termelik egy olyan országnál, ahol azt se tudják, mi az a szelektív hulladékgyűjtés.

Fotó: Eurostat

Az adatok arra is rámutatnak még, hogy 1995 és 2017 között jócskán megugrott az újrahasznosítás népszerűsége is, 39 millió tonnáról 116 millió tonnára évente (17% > 46%). (via Azonnali)

 

Nyitókép: a Sándorfalvi úti hulladéktelep válogatóüzeme 2019. májusában. Fotó: Kuklis István / Délmagyar