Magyarországon először Szegeden műtöttek egy új módszerrel a vadonatúj klinikai épületben

A Szegedi Tudományegyetem és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet együttműködésében 2021. szeptember 8-án megtörtént az első két Cochlear OSIA2 hallásjavító implantációs műtét egy felnőtt és egy gyermek beteg esetében – közölte az egyetem.

A nagyothallás világszerte népbetegség, javítására számos megoldást dolgoztak ki korábban. A tudományos fejlesztésekkel egyre hatékonyabb, egyre tökéletesebb halláseredményeket sikerült elérni a gyógyításban. A most alkalmazott új módszer továbblép a korábbiakhoz képest, az eddigieknél pontosabb, tisztább hangzást eredményez.

A Cochlear OSIA2 rendszer egy aktív, csontban rögzített hallásjavító implantátum, amely digitális, piezoelektromos jelátvitelen alapuló stimulációval továbbítja a hangingereket a koponyacsonton keresztül a belsőfül felé. A hangfelfogó és jelátalakító processzor a koponya oldalán, a fejre simulva helyezkedik el és egyedülálló módon, Piezo Power transzducer technológiával kapcsolódik a beültetett egységhez. A hanganalízis és frekvencia követés az ép halláshoz nagyon közeli, a nagyothallók általa gyakorlatilag az ép hallókéval azonos halláshoz juttathatók.

A két intézmény között régi, szoros szakmai-baráti kapcsolat van, számos beteg esetében közösen konzultálnak, nemcsak fülészeti, hanem légúti, gégészeti eseteket is. Jelenleg is van több, közös kis betegük, akiket részben Budapesten, részben Szegeden gyógyítanak.

Fotó: SZTE

Az elmúlt évek során Prof. Dr. Rovó László irányítása alatt a Szegedi Tudományegyem Fül-orr-gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján nagy volumenű fejlesztést hajtott végre, világszínvonalú, hibrid műtőblokkot építettek. A most elvégzett két műtéttel – amelyet a Szegedi Tudományegyetem részéről Prof. Dr. Rovó László és kollégái, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet  Fül-Orr-Gégészeti Osztálya részéről Dr. Katona Gábor professzor és Dr. Csákányi Zsuzsanna főorvos végeztek –, megkezdődött a nagyothallás új világszínvonalú eszközének bevezetése Magyarországon.  A következő gyermek műtétére még ebben a hónapban sor kerül.