720 millióból kutatják az emberi agy idegsejtjeinek betegségeit Szegeden

mta szegedi biológiai kutatóközpont fotó u szeged

Neurodegeneratív betegségek lehetséges gyógyszereit kutatja a szegedi egyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja egy mintegy 720 millió forintos uniós támogatással indult projekt keretében – írja az MTI.

A 2020 végéig tartó program három fő területe azonosítani az új gyógyszerjelölt-vegyületeket, felderíteni ezek továbbfejlesztési lehetőségeit és hatásmechanizmusait, valamint megvizsgálni az új típusú nanorészecskék alkalmazásának módját a gyógyszerek bevitelére a központi idegrendszerbe.

A kutatásoktól a gyógyszerfejlesztés eredményei mellett a technológiai színvonal emelkedését, a kutatócsoportok nemzetközi kiválósági programokban való sikeres részvételét, a hazai és a nemzetközi kutatás-fejlesztési stratégiához való illeszkedést és az együttműködések javulását várják.

 

A két tudományos intézmény projektben résztvevő kutatócsoportjainak együttműködése már évtizedes múltra tekint vissza. A kezdeményezés részeként azonban létrejön egy alapkutatást és célzott alapkutatást összekapcsoló egység, amelyben a klinikai vizsgálatokat megelőző alap- és gyógyszerkutatás teljes spektruma folyik majd.

Mindemellett a kutatócsoportoknál jelenleg is meglévő igen jó infrastrukturális háttér tizenkét új műszerrel bővül – közte a különböző molekulák között létrejövő kölcsönhatások mérésére alkalmas kétcsatornás SPR-készülékkel és speciális folyadékkromatográfiás berendezésekkel a többi közt radioaktív anyagok tisztításához. Olyan műszeregyüttest alakítanak ki, amely lehetővé teszi a legmodernebb alapkutatást és a modern gyógyszertervezést és -kutatást – áll a közleményben.

(MTI)

 

Nyitókép: Szegedi Tudományegyetem