Mit kérhetünk számon Botka Lászlón öt év múlva?

Botka László soha nem nyert ekkora fölénnyel, mint most vasárnap. Ezt azonban, ha elengedetlen nem is volt hozzá, illett ígéretekkel alátámasztani, és ez meg is történt. Ebben a cikkben azt vesszük végig, miket dobott be Szeged polgármestere egy biztosabb győzelem reményében.

A következő négy és fél évben az elmúlt hónapokhoz képest jóval nagyobb csend lesz Szegeden. Bár lesz addig országgyűlési választás, a mostani szardobálós kampányra nem kell számítani, és remélhetőleg hídemberek sem lepik el majd a várost 2022-ben.

Botka László programja szeptember végén debütált, ebben 12, tömören megfogalmazott pontban sorolja, mit szeretne a várossal tenni 2024-ig. Bár megváltást nem ígér, és alapvetően a jelenlegi munka folytatásával kampányoltak végig, azért van egy-két nagyobb ígéret, ami azért előfordulhat, hogy elfelejtődik majd.

 

Ingyenes szűrőprogram 40 év felett

Ingyenes egészségügyi szűrőprogram indítását tervezi a város minden 40 év fölötti szegedinek.

Amikor erre konkrétabban rákérdeztünk a polgármesternék, azt mondta, „az önkormányzat elsősorban a háziorvosokkal szeretne megállapodni és támogatást nyújtani, hogy egy átfogó szűrővizsgálati rendszer legyen Szeged városában”, de hozzátette, hogy bízik abban, hogy meg fognak tudni állapodni a járó- és fekvőbetegellátásért felelős Szegedi Tudományegyetem klinikai központjával is. A cél az, hogy ne szúrópróbaszerű akciók legyenek, hanem rendszeres szűrések, de Botka szeretné azt is, ha sokkal egészségtudatosabbak lennének a szegediek.

Az egészségügy témakörnél maradva, ígéri még, hogy miután több rendelőintézet és egészségházat újított már fel a város, ezt tovább folytatják, ugyanez igaz az iskolákra, bölcsődékre, óvodákra is.

 

Szoci támogatások

A kampányban az egyik legtöbbet hangoztatott eredménye volt a városvezetésnek, hogy miután a kormány kivonult a szociális támogatási rendszerből, ők ezt folytatták és nem hagyták magukra a szegedieket.

Itt azt ígérik, tovább folytatják a bérlakások felújítását, illetve növelik a nyugdíjas korosztály és a gyermekes családok támogatását.

De azt sem szabad elfelejteni, hogy a gyerekeknek és nyugdíjasoknak először idén küldött 10 ezer forintos támogatást sem törölnék el.

 

A legzöldebb város

Botka ígéretei szerint Szeged lesz a legzöldebb magyar város, bár ezt elég nehéz mérni, illetve ha lehetne is, sanszos, hogy már azok lennénk.

Itt a konkrét ígéretek azok, hogy 2030-ra környezetbarát, elektromos alapúvá teszik a közösségi közlekedést, 20 százalékkal növelik a zöldterület arányát a belvárosban, fasorokat telepítenek az utcákba, illetve a légszennyeződés ellen véderdőt ültetnek a város köré.

A közösségi közlekedés elektromossá alakítása, ami ugye a buszok cseréjét jelenti, egyébként a Modern Városok Program is tartalmazza, de Botka László elmondása szerint törekedni fognak arra, hogy ha a kormány támogatásával nem, akkor EU-s forrásokból legyen ez megvalósítva. És bár 2030 messze van még, azért 2024-ben már nem ártana, ha lennének jelei ennek megvalósulásának. Egy biztos, ahogyan Tarlós a sétálóövezetet, úgy Botka az elektromos buszokat tette messzire, biztonságos távolságra. Ha nem is jönne össze, ki emlékezne már rá, arra se emlékszik már senki, hogy 2006-ban épp mivel kampányolt.

A véderdőt pedig nehéz megállapítani, hogy ki ígérte meg előbb, Bartha László is magáénak érezte az ötletet, de Botka alatt is felmerült már, még a 2000-es évek elején.

További ígéretek, hogy 2022-ig megduplázzák a munkába kerékpárral közlekedők számát, 1000 új biciklitároló és szervizpontok épülnek, felújítanak valamennyi kerékpárutat, és munkaadói támogatást adnak a kerékpáros munkába járás feltételeinek javításához, bevezetik a „Biciklizz a munkába” csomagot.

Részlet az eredményváróról. Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

 

Az úthálózat és a gazdaság

Egészen megfoghatatlan ígéret is született, úgymint „uniós és önkormányzati forrásból megújul az úthálózat, az intézményrendszer, megújulnak a közszolgáltatások”.

Továbbá biztonságos közlekedési csomópontok, a kohósalakos utak leaszfaltozása, 4 milliárdnyi útépítés az ELI körül, illetve ott új üzleti negyed, és Közép-Európa legnagyobb geotermikus távhőrendszerének továbbépítése.

 

Tisza

5 év alatt 1,5 milliárd forintot fordítanak a Tisza-part fejlesztésébe, új közösségi terek a folyó mentén, sportpályák, vendéglátóhelyek, sétányok, fás ligetek, napozóhelyek épülnek. Ennek terveit már bemutatták, bár az is igaz, hogy ez sem először lett megígérve.

 

Megújuló városrészek

Odessza és Tarján után a tervek szerint folytatódik a lakótelepek, külső városrészek modernizációja, a Vértó körül futópálya készül, Dorozsma központja megújul.

Illetve valamiért szerepel a programban számos olyan tér- és parkrekonstrukció, melyek már folyamatban vannak, pl. Szent György tér, újszegedi víztorony tér (az első ütem már készen is van), szőregi Hősök tere stb.

 

Mindezek közül a három legnagyobb ígéret talán

  • a buszközlekedés elektromos alapúvá tétele,
  • a Tisza-part felújítása,
  • és a 10 ezer forintos támogatás megtartása.

Kíváncsian várjuk, mi hogyan alakul majd, bár azt érdemes megjegyezni, hogy komolyabb ígérettételek nélkül nyert Botka László, a harmadik híd például egy az egyben kimaradt, de ez nem is baj.

 

Nyitókép: Halász Júlia / 444