A Cosmo Consult új irodát nyit Szegeden és Debrecenben, 50 új munkahely jön létre

Budapest és Sopron után Debrecenben, illetve Szegeden nyitja meg új IT fejlesztő és szolgáltató központjait az üzleti informatikai megoldásokat nyújtó Cosmo Consult csoport magyar leányvállalata – jelezte Polocz Anett, a cég magyarországi ügyvezetője.

Az ügyvezető Debrecenben, a Cosmo Consult IT fejlesztő és szolgáltató központjának átadásán elmondta, a német anyavállalat magyarországi cége jelenleg több mint 130 munkatársat foglalkoztat, a debreceni és a szegedi irodanyitással ötvennel bővül a létszám, de további fejlesztéseket is terveznek. Polocz Anett bejelentette: elkötelezettek a szakember-utánpótlás nevelésében is, ezért stratégiai együttműködést valósítanak meg a Debreceni Egyetemmel. Az egyetem informatikai képzésének részeként külön kurzus is indult, amelyen speciális IT szaktudást sajátíthatnak el a hallgatók. Hasonló együttműködést terveznek a helyi szakképző-rendszerrel is fűzte hozzá a cégvezető.

Sztáray Péter András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára az egyik legfontosabb iparágnak nevezte a szolgáltató szektort, jelezve, hogy a Cosmo Consult ötven új munkahelyet teremtő debreceni, illetve szegedi szolgáltató központjainak 785 millió forintos beruházási összköltségét 275 millió forinttal támogatja a kormány. Sztáray Péter András azt mondta, a szektorban foglalkoztatottak 81 százaléka felsőfokú végzettségű, az átlagéletkor 32 év, és 36 idegen nyelven nyújtanak támogatást ügyfeleiknek.

Természetesen elmondta, Debrecen kiemelt terület ilyen szempontból, a város befektetési politikája megtestesülése annak a kormányzati és városvezetői törekvésnek, amely a munkahelyteremtésre és a befektetésekre helyezi a hangsúlyt a járvány késői időszakában is. Az államtitkár elismerően szólt a helyi közoktatási, szakképzési és egyetemi képzési rendszerről, amely hozzájárul, hogy egyre több magas hozzáadott értéket képviselő iparág települjön a városba.

Papp László, Debrecen fideszes polgármestere szerint különösen nagy érték a szolgáltatási szektor a város számára. Emlékeztetett rá, hogy a kétezres évek elején az első gazdasági sikereket éppen a szolgáltatói ágazat megjelenése jelentette a városban. A szektornak Budapest után Debrecen lett a második legnagyobb bázisa, jelenleg 5100 ember dolgozik ezen a területen a városban – mondta a polgármester.