A Dóm téren nem lesz idén karácsonyi vásár

Óriáskerék lesz a Széchenyi téren, a kézműveseket a Dugonicsra teszik, a Dóm téren azonban csupaszak maradnak a macskakövek decemberben.

A Szeged.hu-nak nyilatkozott Rácz Attila megbízott SZVP-vezető a Szegedi Karácsonyi Hetekről. Mint mondta, ebben az évben egyetlen rendezvényük volt, még februárban a Szent István téri télbúcsúztató, minden más elmaradt ezidáig. „Éppen ezért nagyon vártuk, hogy elkezdhessük a szervezést” – tette hozzá.

Rácz elismeri, hogy a járványhelyzet nem javul, sőt, ugyanakkor azt mondja, a kormány újabb és újabb szigorításaihoz alkalmazkodva, de megpróbálják kihozni a legjobbat az év hátralevő eseményéből. Ennek fényében a Szegedi Karácsonyi Heteket november 27-től december 24-ig megtartják Belvárosban, a következők szerint:

  • a Széchenyi téren forog majd a 40 méteres óriáskerék, és lesz a szokásos gagyi bóvlivásár is;
  • a Klauzál téren rotary-s adventtel találkozhatunk;
  • a Dugonics és Árpád tereken pedig a Dóm térről átszármazott kézművesekkel és a nagy koszorúval.
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

„Sajnos a Dóm téri helyszín a pandémia áldozatul esett. Az utóbbi években szervezőként mi is gyönyörködtünk a Dóm látványában, a kereskedőkkel és a látogatókkal együtt élveztük a vásár minden percét. A vásár szervezésének kezdete óta érvényben lévő és folyamatosan szigorodó járványügyi előírásoknak és ajánlásoknak nem felel meg sem a korcsolyapálya, sem a szalmalabirintus, nem működhet a mesés kastély sem, és a tömegeket vonzó fényfestésről és tűzzsonglőr show-ról is le kellett mondani. A látvány- és élményelemek nélkül maradó Dóm tér a tapasztalatok szerint már nem vonz tömegeket, így a kitelepülő kézművesek és vendéglátósok véleményét kikérve közösen hoztuk meg a döntést, hogy a Dóm téri kiállítók idén a Dugonics téren és az Árpád téren kapnak helyet. Ezeknek a helyszíneknek nagy az átmenőforgaloma, sokkal több ember fordul meg, mint a Dóm téren” – mondta Rácz.

Ja, és lesz csodaszarvas is. Majd’ kifelejtettük.

 

Nyitókép: Szűcs Dániel / Szegeder