Site icon Szegeder Archívum

A fél évszázados Pride-ot köszönti a Google mai logója

Az LMBT+ emberek polgárjogi mozgalmának egyik legláthatóbb megjelenítési formájának, a Pride-nak az ötven éves történetét öleli fel a Google internetes kereső mai doodle-ja, azaz egy konkrét eseményre átszabott egyedi napi emblémája.

Fél évszázada indult el az LMBT+ emberek polgárjogi mozgalma, a Pride a new york-i Christopher Street-ről, és ma, ötven évvel később már világszerte megtartják a polgárjogi felvonulást, mely a szexuális- és nemi kisebbségek egyenlősége mellett áll ki. Bár Magyarországon egyelőre nem terveznek vidéken Pride-ot szervezni, számos olyan ország van, ahol több városban is tartanak ilyen fesztivált, Magyarországon is szoktak több nagyobb vidéki városban szemléletformáló-ismeretterjesztő rendezvényeket tartani az LMBT+ emberekről, Szegeden nemrég tartották a negyedik Szivárvány-hetet.

Megnéztük az iskolai érzékenyítést, amitől majdnem meleggé vált a teljes szélsőjobb

Kezdetként elmesélik személyes történeteiket, majd a résztvevők kérdéseire válaszolnak. Nagyjából ennyiből áll a szélsőjobboldalon a demográfiai armageddon origójaként emlegetett Melegség és Megismerés iskolai érzékenyítés.

A mai Google-logó ötlete első körben az volt, hogy az ikonikussá vált szivárványzászló színeiben az egyre nagyobb tömeget jelenítsék meg szimbolikusan, akik részt vesznek a rendezvényen, végül papírfigurákat alapul véve az egyes évtizedek Pride-jainak hangulatát is igyekeztek visszaadni, hogy milyen lehetett azoknak, akik ott voltak.

A Google rendszeresen készít eseményekre egyedi doodle emblémákat, melyekkel egy napra lecseréli logóját a kereső fejlécében és a Chrome internetes böngészőjének ‘új lap’ oldalán, nem ritka az sem, hogy egy-egy országban is közzétesz specifikus doodle-öket, nálunk például legutóbb március 15-én dekorálta ki emblémáját a magyar trikolórral.

Exit mobile version