A kormány szerint a vakcinaigazolvány csak motiváció a védőoltáshoz, nyitás húsvét után lehet

Az Index értesülései szerint az operatív törzs most készülő újranyitási terve a korlátozások fokozatos feloldásával számol. 2,5 millió beoltottnál jöhetnek a teraszok, 3 milliónál pedig már a szállodák is. A vakcinaigazolványról is szó esett.

A szakemberek tanácsára a fokozatos nyitást nem elsősorban a napi halálozások számához kötnék, hanem a beoltottakéhoz. A lap azt is írja, hogy a kormányzati logika szerint a vakcinaigazolvány funkciója nem az, hogy valamiképpen „büntesse” a be nem oltottakat, hanem hogy minél többeket motiváljon arra, hogy mihamarabb felvegyék a védőoltást, bár az igazolványok kiutalásainak körülményei elég szerencsétlenül sültek el. Orbán Viktor miniszterelnök már péntek reggel utalt arra, hogy a két és fél milliós átoltottság elérése lesz az első fontos határkő az enyhítések ütemezésében. Úgy tudni a kormány azzal számol, hogy a húsvétot követő hét végére elérhető ez a szám.

Elsőként az iskolai oktatás indulhat újra, és a vendéglátóhelyek szabadtéri teraszai nyithatnak majd ki. Fontos hangsúlyozni, hogy az április 19-i esetleges enyhítés nem kőbe vésett dátum, a beoltottak számának ekkorra el kell érnie a legalább a két és fél millió főt ahhoz, hogy valóban elkezdődjön a nyitás. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy csupán valamikor április közepe táján lehet reális a két és fél milliós magyarországi átoltottság elérése.

A második ütemben pedig ismét kinyithatnak a szállodák, ám megint csak az átoltottság függvényében: a beoltottak számának ehhez el kell majd érnie a minimum hárommillió főt. A kormány február közepén nemzeti konzultációt hirdetett az újranyitásról, a válaszok összesítéséről itt lehet olvasni. A védettségi igazolványokkal kapcsolatos anomáliák ellenére is jelentős támogatottsága van annak, hogy kizárólag ezzel lehessen egy ideig zárt légterű helyekre menni. Értesülések szerint ezt az elemet is beépíthetik majd a nyitási menetrendbe.