A Semmelweis nagyot ment, az SZTE továbbra is a 801-1000. helyen Debrecennel és Péccsel a THE legújabb rangsorában

Minden mutatójában javított a Semmelweis Egyetem a Times Higher Education (THE) legfrissebb rangsorában, így 149 helyet előrelépve bekerült a világ 300 legjobb felsőoktatási intézménye közé, ezzel a hazai egyetemek között a legelőkelőbb helyezést érte el – közölte a felsőoktatási intézmény csütörtökön az MTI-vel.

Az európai egyetemek közül a második legtöbbet előrelépő intézményként szerepel a Semmelweis Egyetem a TOP 500-ban lévő intézmények közül a Times Higher Education most megjelent, legfrissebb világrangsorában (THE World University Ranking). Ez megerősíti, hogy a megfogalmazott ambiciózus célok mentén jó irányban halad az intézmény fejlődése, köszönhetően az egyetemi polgárok kiemelkedő teljesítményének – hangsúlyozta Merkely Béla rektor. Az egyetem minden fő mutatójában javítani tudott, legnagyobb mértékben az oktatás indikátora emelkedett, de három területen is – az oktatás, idézettség és nemzetköziesség – a rangsorban szereplő egyetemek legjobb 25 százalékába tartozik.

A Semmelweis Egyetem a tavalyi 426. helyezés után 149 helyet lépett előre a rangsoron. Az intézmény a tavalyi 401-500. közötti tartomány helyett most a 250-300. pozíció között szerepel. Összesen egyébként 11 hazai egyetem került fel a listára, az első ezerbe bekerült egyetemek közül az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 601-800., a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem a 801-1000. helyen szerepel a rangsorban. Az előző évekhez képest változás, hogy a  Pécsi Tudományegyetem a 601-800. helyről csúszott vissza a debreceni és a szegedi intézmény mellé, amelyek tartották helyezésüket.

A világrangsor készítői hagyományosan öt terület mutatói alapján mérik az intézményeket, melyek az oktatási környezet, kutatás, idézettség, ipari bevételek és nemzetközi orientáció. Az összesített rangsor élén az Oxford, a California Institute of Technology, a Harvard és a Stanford Egyetemek szerepelnek.