A veszélyhelyzet ellenére a közös lakás elhagyására kényszerítette idős édesanyját egy szegedi férfi

A Szegedi Járási Ügyészség indítványt tett a nyomozási bíró felé, hogy rendelje el annak a szegedi férfinak a letartóztatását, aki többszöri fenyegetéssel, illetőleg bántalmazással arra kényszerítette 85 éves édesanyját, hogy a közösen használt lakásukat hagyja el – közölte az ügyészség.

A megalapozott gyanú szerint a férfi huzamosabb ideje együtt él édesanyjával az általuk közösen használt szegedi lakásban. Az elmúlt hónapokban több alkalommal is a gyanúsított ittas állapotban azt kiabálta a sértettnek, hogy költözzön ki a házból, mert ha nem teszi, akkor hív valakit, aki ezt elintézi. A fenyegetések hatására, valamint a gyanúsított erőszakos fellépésére az idős nő több alkalommal is elhagyta a lakást átmeneti jelleggel.

A gyanúsított előbb 2020. április 21-én, ittasan, a délutáni órákban megrugdosta édesanyját a lakás elhagyására szóló felszólítás mellett. Ugyanezt a férfi négy nap múlva is megismételte, amikor a hajánál fogva rántotta le a sértettet a földre, majd a karjait megszorítva közölte fenyegetéseit. A bántalmazások következtében a sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett el a kezén, illetőleg a lábán.

A fentieket követően, május 1-én, a kora délutáni órákban a gyanúsított ismételten ittas állapotban fenyegetőzve szólította fel édesanyját a lakás elhagyására, aki az előző napok bántalmazásai miatt az ingatlanból kiszaladt, és csak akkor ment vissza, amikor a rendőrséget értesítette, valamint a férfi a lakást elhagyta.

A kapcsolati erőszak bűntette miatt indult eljárásban az ügyészség az eljárás meghiúsításának veszélye, valamint a bűnismétlés veszélye okán indítványozta a férfi letartóztatását. Indítványában az ügyészség külön hivatkozott arra, hogy a gyanúsított a cselekményt a koronavírus miatti veszélyhelyzet alatt is folytatta, arra kényszerítve az életkoránál fogva fokozottan veszélyeztetett édesanyját, hogy elhagyja a számára biztonságot jelentő otthont.

Az ügyészi indítványnak a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója helyt adott és elrendelte a férfi letartóztatását egy hónapi időtartamra. A bíróság végzése nem végleges, azzal szemben a gyanúsított és védője a szabadlábon történő védekezés érdekében fellebbezést jelentettek be.