Aranyos rajzokon mutatták be, milyenek lesznek Gyálarét felújított terei

38579

Felújítanak egy játszóteret és a gyálaréti városközpontot (ami lényegében egy füves puszta, egy buszmegálló és körbe lakóházak).

 

A terveket még a múlt hét végén mutatták be egy lakossági fórum keretein belül a helyi művelődési házban Fehér Éva, Szeged főépítésze vezetésével. Több, a városrészt érintő projektről is szó volt, de a középpontban a két közterület felújítása állt.

 

Gyálarét, városközpont

 

Már hallom is, ahogyan csapódnak a metrókocsik ajtajai az újpestiesen hangzó terület alatt. Persze nem épül metró a nagyjából 1500 lelket számláló, egykoron még faluként számon tartott Gyálarét és Szeged között, de a téren több minden megújul,

  • épül például egy kör alakú sétálóút,
  • melyen körbejárható lesz a harangláb is, amit áthelyeznek a tér közepére.

Sőt, a harangláb még ki is lesz világítva, ráadásul belülről.

38577

 

Játszótér pihenőparkkal

 

A tervek emellett tartalmazzák a Gyálaréti út és a Koszorú és Zágon utcák között húzódó mintegy 4400 négyzetméteres játszótér megújulását is (ez látható nyitóképünkön is).

Az elképzelések szerint itt új játékok is lesznek, amik a maiaknál biztonságosabbak, bár azt is nehéz elképzelni, hogy a jelenleg ott levő fajátékok túlzottan veszélyesek lennének (főleg ha visszavezetjük a fonalat harminc évvel korábbra és megnézzük, akkor miből faragták a játszótereket).

38578

Mindemellett megújulnak a zöldfelületek, a térburkolatok és az utcabútorok is, valamint kissé újrarajzolják a területet. Jelen pillanatban ugyanis az egész egy nagy játszótér, ami mellett van egy kis füves terület, a projekt lezajlását követően azonban a játszótér a terület nagyjából egyharmadát fogja csak elfoglalni, a többi pedig pihenőpark lesz.

A két területre az első ütemben összesen valamivel több, mint 160 millió forintot költ a város.

A látványtervek pedig valószínűleg a legkedvesebbek, amiket az elmúlt években készítettek Szeged számára, bár nagyon sok részletet nem árulnak el.