Az ellenzék maximum 160 millió forintból akarja kihozni az előválasztást

Az előválasztás előzetes költségvetését egyébként 130 millió forintosra tervezték, de 160 millió forintban maximalizálták.

Az Országos Előválasztási Bizottság kemény ártárgyalások és hosszas, gondos tervezést követően összeállította Magyarország első országos előválasztásának költségvetését. Mivel az ellenzéki pártok elsősorban a jövő évi általános választásokra készülnek, ezért a lehető legalacsonyabb áron a lehető legnagyobb választási részvételt biztosító lebonyolítást tartották szem előtt a költségvetés tervezésekor – írta az ellenzéki összefogás – DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd – közös közleményükben.

Az előválasztáson körülbelül 800 településen lehet majd személyesen szavazni és az aHanggal létrejött együttműködésnek köszönhetően a világ bármely pontjáról online is. A választást kizárólag önkéntes munkaerővel bonyolítják le a pártok, az eszközök zömét pedig saját eszköztárukból biztosítják. „Többek között 400 sátrat, 800 tabletet, 500 asztalt, 1.200 széket és több millió szavazólapot szerzett be a hat lebonyolító párt” – írták.

„Az előválasztás teljes költségvetése körülbelül 130 millió forint lesz, de a rendelkezésre álló összeg az adománygyűjtés sikerétől függően növekedhet. A jelenlegi költségvetést a pártok hasonló arányban biztosítják, mely kiegészül azzal az 1,7 millió forinttal, amit az előválasztás megvalósítására adományoztak eddig a magyar állampolgárok. Az adománygyűjtés tovább folyik a második forduló végéig” – írták.

Elmondták azt is, hogy a propagandamédiában megjelent, a költségvetésről szóló több milliárd forintos összeg irreális, ezzel szemben az előválasztás költségvetése a pártok megállapodása szerint legfeljebb 160 millió forintig növelhető.