Site icon Szegeder Archívum

Az LMP szerint felüljárót kellene építeni a frissen átadott Sándorfalvi úti vasúti átjáró helyére

Fehér Attila, a Lehet Más a Politika Csongrád-Csanád megyei elnöke tartott ma rövid sajtótájékoztatót a Sándorfalvi úti vasúti átjáróban. Az apropó az volt, hogy elmondása szerint többen megkeresték leendő (ha nyer a választásokon) választókerületéből különféle problémákkal, és az egyik az volt, hogy a tram-train indulásával rengetegszer kell majd lecsukni a sorompókat a békéscsabai vasútvonal szegedi szakaszán is.

Fehér szerint alapvetően jó dolog, hogy épül tram-train, mert zöld közlekedési módként csatolja össze a megye két legnagyobb városát, ugyanakkor az eddigi óránkénti egy vonatpár helyett a reggeli legsűrűbb időszakban már 10 percenként jár majd a tram-train, amiből következik, hogy akár 5 percenként is záródhat majd a sorompó.

Hogy van-e szükség itt változtatásra, arról online petíciót indítanak, de azt érdemes megemlíteni, hogy az átjáró éppen most, a tram-train-projekt keretein belül újult meg teljesen: a vasúti infrastruktúra mellett rövid szakaszon megújult itt a közúti is, és kerékpár út is épült. Mindenesetre érdekes, hogy pont a projekt utolsó órájában találja ki valaki, hogy ide inkább felül- vagy aluljáró kellett volna. Hogy melyik? Azt Fehér sem tudta; ő végig felüljárót emlegetett, de egy sajtómunkás szerint inkább logikus volna egy aluljáró, amitől a politikus sem zárkózott el.

Felül- vagy aluljáró építése egyébként nem hülyeség persze az adott helyszínen, de jóval észszerűbb volna először ilyet a szentmihályi/gyálaréti útátjárókban kivitelezni, hiszen ott nem csak a békéscsabai személyvonatok és a hódmezővásárhelyi tram-train, de még a budapesti InterCity-k, a kiskunfélegyházi személyek, illetve majdan a szabadkai személyvonatok és a szabadkai tram-train is megfogja a forgalmat, nem is beszélve arról, hogy a Szeged-Rendezőn történő gyakori kocsirendezések és tolatgatások miatt is egy-egy mozdony miatt leengedik néha a sorompót pluszban.

Fehér szerint a projekt megvalósulása egyébként mindössze pénz és akarat kérdése. „Az emberek biztosan sokan fogják támogatni, a szükségessége pedig nem is kérdéses” – fejezte be tájékoztatóját.

 

Exit mobile version