Site icon Szegeder Archívum

Az SZTE még mindig nem alapítványi egyetem egy jogi csavar miatt

Az SZTE még mindig nem alapítványi egyetem egy jogi csavar miatt

Még mindig nincs hivatalosan bejegyezve a Szegedi Tudományegyetem fenntartói alapítványa, mivel a Magyar Közlönyben egy másik, de ugyanolyan nevű, már régóta létező alapítványt jelöltek meg, aminek a felszámolása még mindig tart.

A Szeged.hu számolt be arról, hogy a Szegedi Tudományegyetem még mindig nem alapítványi egyetem, pedig még a szenátusi ülés, amely erről döntött, rekordidő alatt – ráadásul nem épp botránymentesen – végigvitte a folyamatot. Történt ugyanis, hogy az Országgyűlés által 2021. április 27-én elfogadott törvény – amely április 30-án már a Magyar Közlönyben is megjelent– egy olyan alapítványt jelölt meg az egyetem fenntartójaként, amely már 2007 óta funkcionál, mint az SZTE egyik alapítványa.

Csakhogy a cégbíróság nem tudta bejegyeztetni az egyébként Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány nevű alapítványt, mert még a bejegyzett címe is azonos a névütközés mellett. Ahhoz, hogy ez a konfliktus feloldódjon, vagy módosítják a törvényt, és az SZTE átalakításáról újra szavaz az Országgyűlés, vagy a régit végelszámolás alá kellene vonni. Ez utóbbi zajlik most, amit azonban az egyetem elég későn, február 23-án kezdett meg, majd március 20-án indult el a hivatalos végelszámolás, ami azóta se zárult le – írja az önkormányzati lap.

Azt is megjegyzik, hogy ha már februárban ismert volt ez a malőr, miért jelent meg ez a név az áprilisban elfogadott törvényszövegben és Közlönyben is, miért nem lett volna jobb a nevet módosítani. Ráadásul Stumpf István, a felsőoktatás átalakításával megbízott kormánybiztos május 3-án, egy szegedi online fórumon mondta, hogy a cégbíróság biztosan be fogja majd jegyezni május végéig az alapítványt. Mondta mindezt arra az oktatói felvetésre reagálva, hogy az alapítványi átalakuláshoz kitűzött, 2021/22-es tanévkezdés túl szűkös, inkább a 2022-es naptári év kezdetére kellene mindezt kitolni, de végül ezt elvetették.

 

Nyitókép: Szűcs Dániel / Szegeder

Exit mobile version