Bedő Dávid: Kínából jöhetett a támadás az ellenzéki előválasztás informatikai rendszere ellen

A Telexnek több forrás is nyilatkozott arról, hogy mi állhatott az informatikai rendszer leállása mögött. Bedő Dávid, az Országos Előválasztási Bizottság momentumos tagja egyenesen azt mondta, annyit már sikerült kideríteni, hogy a támadás Kínából jöhetett. A lap szerint belső feszültségek, egyéni pártérdekek és egyszerű „nem gondolkozás” állhat egyszerre a háttérben.

A Telex értesülései szerint – bár ezt az előválasztást lebonyolítói nem árulják el a pontos számot a részvételi kedv befolyásolása miatt – az előválasztások előtt 48 ezren, míg hétfőig 83 ezren regisztráltak az online előválasztásra, az olvasók jelzései szerint a regisztrációs időpontok már teljesen beteltek az első forduló végéig. Ez pedig azt jelezheti, hogy vagy alultervezték a rendszert – ugyanis jelenleg napi kb. 5 ezer online előválasztó „kezelésére” van kapacitásuk –, vagy ennyire nagy az érdeklődés.

A lap szerint Fekete-Győr András Momentum-elnök a jóval nagyobb erőforrások biztosításáért kardoskodott, szerinte a jelenlegi helyzet ebben a formában érdemben befolyásolná az eredményeket. Fontos tudni, hogy az online előválasztási rendszer nem egyenlő a személyes részvételt biztosító informatikai háttérrel. Az ellenzék főleg valamilyen külső erőt sejt a rendszerleállás mögött, a Telex információi szerint viszont az informatikai rendszer, illetve az azt üzemeltető humán része már a tesztek során sem működtek úgy, ahogy kellett volna. Szerintük az üzemeltetést alultervezték a pártok, illetve az online rendszer biztosítását vállaló aHang civil szervezet.

Bár azt mi is megírtuk, hogy Bedő Dávid, a Civil Választási Bizottság elnöke szerint mára működőképes a rendszer, az ellenzéki pártok feljelentést tettek az ügyben. Az újabb terheléses vizsgálatába bevonták Frész Ferencet, a Cyber Services Zrt. szenior kibervédelmi szakértőjét. Mint elmondták, új környezetben fut majd a rendszer, így védettebb a jövőbeni támadások ellen. Bedő „nagyon valószínűtlennek” nevezte a Telexnek, hogy konkrét bizonyítékot találjanak a kormány érintettségére, de a pártok szakemberei szerint egyedül nekik állhatott érdekükben, hogy leálljon az előválasztás. Annyit állítólag már sikerült kideríteni, hogy a támadás Kínából jöhetett.

„Az informatikai rendszerben egy kapun keresztül – nem vagyok informatikus, tehát ennél bővebben nem mennék bele –, (…) de egy elég komoly támadás érte a rendszert. Ez a kapu pedig nem véletlenül maradt nyitva. Az, hogy ez most pontosan hogyan történt, ha jól tudom, akkor feljelentés is lesz az ügyben, de az Országos Előválasztási Bizottság az, amelyik vizsgálja” – mondta Tóth Bertalan MSZP-elnök az ATV-ben hétfőn, ami alapján belső szabotázs merülhetett fel, bár ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta.

Az online előválasztás lehetőségét egyébként a Momentum vitte végig ultimátummal élve. A Telex forrásai szerint az aHang, bár mindenben a párt elvárásainak megfelelő online rendszert igyekeztek kiépíteni, végig ragaszkodtak a független, önerős és saját intellektuális kapacitású megvalósításhoz. A szombati összeomlásánál a lapnak egyes ellenzékiek megjegyezték; éppen ezt akarták elkerülni annak idején, amikor sem az online regisztráció, sem pedig az online voksolás feltételeit nem tartották elégségesnek.

Korábban a rendszerleállásról szóló hírek kapcsán Fidesz csak annyit reagált: „A saját bénázásukat ne kenjék másra!”

A Telex arra a konklúzióra jutott, hogy a rendszerleállás egyik párt érdekeit sem segítette, az anyagi erőforrások és a humán erőforrás hiánya miatt inkább egy külső beavatkozásnak volt betudható.