Beszólt a kormánynak a Facebookon – nem kapott támogatást az egyesülete

Idén nem kap az államtól működési támogatást a Csongrád Megyei Görögök Kulturális Egyesülete. A szervezet elnöke szerint ez az ő Facebook-bejegyzései miatt történt így. Szerinte a görög nemzetiségi szószóló jelentette föl. Az érintett azt mondja, nem tett ilyet, és bizonyítani tudja, ő támogatta az egyesület pályázatát, de a miniszterelnökség máshogy döntött.

„A mai napon néhány magyarországi görög honfitársam Facebook-barátságától megválni kényszerülök” – kezdte szerdai bejegyzését a közösségi oldalon Purosz Alexandrosz. Az ismert szegedi egyesületi vezető azzal indokolja döntését, hogy „görög honfitársaimnak köszönhetően a miniszterelnökség 2021-re szólóan a teljes működési támogatást megvonta az általam képviselt Csongrád Megyei Görögök Kulturális Egyesületétől”. Ez a szervezet többek között online nyelv- és hangszeres oktatást, néptánctanítást szervez, ez utóbbi munkát több mint 20 éve végzi. Emellett megjelentetett 13 könyvet, saját könyvtárat tart fönn mintegy 700 katalogizált és kölcsönözhető kiadvánnyal.

Purosz Alexandrosz állítja, több mint egy éve tudja, hogy az Országgyűlés görög nemzetiségi szószólójának kabinetjén keresztül jelentéseket küldenek róla az államtitkárságra. Idéz egy jegyzőkönyvből is, eszerint Sianos Tamás szószóló azt mondta 2019. december 16-án: „A Purosz úr által a Facebook-ra feltett írásokat az államtitkárság megkapta. Ezt az államtitkársággal meg fogjuk beszélni. …”

Purosz Facebook-bejegyzése.

A szegedi nemzetiségi vezető úgy tapasztalja, hogy a közelmúltban az ő nyilvános írásaira hivatkozva nyomást gyakoroltak a legfőbb választott görög szervezetre is. Purosz szerint magyarországi görög honfitársainak egy része úgy gondolkodik, hogy ha az állam adja a pénzt, nem szabad ellene beszélni. Felsorolja, mi mindenről szóltak azok a bejegyzései, amelyek nem tetszhettek honfitársainak és a miniszterelnökségnek. Így többek között írt a 2019. évi nemzetiségi választásokról, amikor olyan egyesületet is nyilvántartásba vettek, amelynek akkor még adószáma sem volt. Ezzel egyidejűleg néhány nap alatt a görög választói névjegyzékben megjelent ezerkétszáz „újgörög”, és ezeken a településeken, fővárosi kerületekben „a fenti kamuszervezet és egy másik, hozzá hasonló álcivil szervezet kimagaslóan jó eredményeket ért el”. Purosz arról is írt, hogy a magyarországi nemzetiségek parlamenti képviselete miért vérzik „sok sebből”, és igaz, „a nemzetiségi rendszerbe rengeteg pénz ömlött az elmúlt időszakban, de annak jelentős része szószólói szinten marad. A szószólókon keresztül a nemzetiségek törvényhozási szintű képviselete névleges, a görögök esetében a szószóló inkább szócsöve a hatalomnak, mint képviselője a görög nemzetiségi érdekeknek. (…) A nemzetiségi szervezeteknek nyújtott, valóban komoly állami támogatásért cserébe a hatalom erős nyomást gyakorol a nemzetiségek önazonosságtudatának formálására. A választott görög szervezetek mellett létrejött egy befolyásos háttérhatalom, amely a fenti két kamu, illetve álcivil szervezetből (»szószólói szervezet«) és a görög ortodox egyház egyes tagjaiból áll.”

Purosz Alexandrosz. Fotó: Tóth Marcell

Megkérdeztük Sianos Tamás szószólót, valóban ő tájékoztatta-e Purosz Alexandrosz Facebook-bejegyzéseiről a miniszterelnökséget, és szerinte miért nem kapott a Csongrád-Csanád megyei szervezet támogatást.

A szószóló azt mondta, a nemzetiségi szervezetek által beadott pályázatokat egy albizottság és egy főbizottság is véleményezi, mielőtt a miniszterelnökség határoz. „Az albizottság támogatólag szavazott, és a főbizottság is, amelyben én is benne vagyok, én is megszavaztam, hogy kapja meg a támogatást, ezt tudom bizonyítani is. A miniszterelnökség azonban máshogyan döntött” – mondta Sianos Tamás. Akadt olyan szervezet, amely annak ellenére kapott támogatást, hogy ezt sem az albizottság, sem a főbizottság nem javasolta. Ő nem továbbította Purosz írásait sehová, nem is mondta, hogy ilyet tett volna. Azt tényleg mondta, ne higgye Purosz, hogy az érintettek, akikről írt, ne találkoztak volna az írásaival. „Ismerem Purosz Alexandroszt. Mondtam már neki, hogy a hibákat, jobbító javaslatokat el kell mondani, nyilvánosságra lehet hozni, de amit ő tesz, az túl sok, durva. Egyesületi vezetőként nem érdemes ilyen módon politizálni, amikor az alapszabályban benne van – a mi szervezetünkében is –, hogy a szervezet nem folytat politikai tevékenységet. Nem illik legecizni a miniszterelnököt a Facebookon. Aki kiírja a pályázatot, az dönthet úgy, hogy az egyik pályázónak ad, a másiknak nem.”

Sianos Tamás azt mondja, neki szószólóként a törvényalkotásban kell képviselnie a hazai görögséget, de azt látja, olyasmiben is elvárnák a fellépését, amihez nincs hatásköre. Például nem feladata tiltakozni, amikor a magyar miniszterelnök azt mondja a koronavírus elleni vakcinák beszerzésével kapcsolatban, a görög uniós biztosra utalva, hogy „meghal mindennap 100 feletti ember, nekem ne mondja meg egy görög biztos, hogy mit csináljak”. A tiltakozás Sianos szerint ez esetben a görög külügyminisztérium feladata lenne.

 

Nyitókép: illusztráció. Fotó: Orbán Viktor / Facebook