Botka László elmondta, miért kell még maszkot viselni Szegeden

Abban a szakemberek is nagyjából egyetértenek, hogy a járvány terjedését fékezi a maszkviselés. Ennek ellenvéleménye, hogy nagyobb károkat okoz a gazdaságban a sok korlátozás, mint amennyit segítene. És persze vannak, akiket csak simán idegesít a maszk: egyeseket kényelmi okokból, másokat azért, mert meggyőződésük, hogy ezzel akarják elfojtani őket a nagyhatalmak. Szeged polgármestere most szót emelt az ügyben.

Mielőtt ebbe belefolynánk, térjünk vissza az alapkérdésre, azaz: miért kell Szegeden maszkot hordani, amikor Kecskeméten és Miskolcon már hetek óta nem? Erről még február 8-án kérdeztük levélben az önkormányzatot, de nem válaszoltak. Majd 23-án kikerült a közösségi médiába egy üzenetrészlet, melyben Botka László Facebook-oldalának kezelője azt írja, „továbbra is indokoltnak tartjuk a maszkviselési szabályok betartatását. A környező országokban rosszabb kezd lenni a helyzet, mint tavasszal volt, sajnos a harmadik hullám fellendülőben van. Amíg a kormány is indokoltnak tartja a veszélyhelyzet fenntartását, addig várhatóan Szegeden is érvényben lesznek a maszkviselési szabályok.”

Ezután ismét levélben kerestük az önkormányzat sajtóosztályát, hogy megtudjuk, ennek fényében várható-e változás. Nem jött válasz. A Szeged.hu-nak azonban sikerült beszélnie Botka Lászlóval személyesen, így végre megtudhatjuk, hogyan is áll a helyzet. A polgármester ezt nyilatkozta:

„Mindannyiunknak elege van már a korlátozásokból, a maszkviselésből, de az elmúlt hetek, hónapok felelősségteljes magatartással elért eredményeit veszélyeztetnénk az enyhítéssel.”

Az önkormányzati hírszájt cikkében azt írják, hogy azért is szükséges megtartani a szigort, mert a járvány második hullámát kvázi rögtön egy harmadik követi, és az új fertőzések napi száma valahol ott tart, ahol novemberben, amikor a korlátozások egyáltalán be lettek vezetve. Hozzáteszik, Orbán Viktorék sem javasolják az enyhítést.

„(…) a közterületi maszkviselésről a kormány döntött, de a részletes szabályok meghatározását a polgármesterekre bízta – ebből pedig az is következik, hogy ezt az intézkedést majd a kormánynak kell visszavonnia, amikor erre alkalmasnak látja a helyzetet. Azonban ezek a szabályok most, február végén is érvényben vannak, a parlament pedig nemrég meghosszabbította a veszélyhelyzetet kilencven nappal” – közli a cikk, a kormányra tolva a felelősséget. Ami valid, persze, hiszen valóban a kormány reszortja a döntést visszahívni, de addig is Botka László akár teljes egészében eltörölhetné a maszkhordási kötelezettséget Szegeden mindenféle jogi akadály nélkül, ha szeretné. A cikk azonban egyenesen azt írja, hogy „(…) sem jogszabályok nem indokolják azt, hogy megszüntessék, vagy akár csak enyhítsék a kötelező maszkviselésre vonatkozó előírásokat”.

Két érvvel folytatják, illetve zárják az írást: egyrészt, ha feloldanák a szabályt, lehet hogy hamarosan vissza kellene azt hozni, mivel újból emelkednének az esetszámok Szegeden; másrészt – és ezt szeretném vitatni – ha csak adott helyeken oldják fel a kötelezettséget, akkor „az nagyban megnehezítené a szabályok betartását és betartatását is”. Tehát ha mondjuk feloldják a maszkviselés kötelezettségét a kertvárosokban és külterületeken, akkor az emberek képtelenek lesznek eldönteni, hogy éppen kell-e maszk, vagy sem? Biztosan lennének ilyenek, de azért csak nem okozna óriási gondot. El lehetne szerinten mondani, hogy mondjuk a harmadik körúton kívül nem kell maszk (Újszegeden nagykörúton), kivéve itt és itt és itt. Mert most – ha jól értesült vagyok – még az utolsó utáni városszéli dűlőn is kell a maszk a város közigazgatási határáig, ami ugye eléggé messze van, kint a pusztában.