Csúcsdísszel 29 méter – hamarosan helyére kerül Szeged legújabb régi kupolája

Hetek óta a Magyar Ede téren áll a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar főépületének kupolaszerkezete. A másfél tonnás szerkezet még az idén felkerül, s ezzel hetven év után ismét kupolával díszeleg majd a tér impozáns épülete.

Az épület története régre nyúlik vissza. Az 1879-es árvíz után átalakított utcahálózatba már nem fért bele a korábban itt álló Szegál-féle Rónay-ház, így azt lebontották, a helyére pedig 1882-re felépítették a Polgári Leányiskolát. Ez volt akkoriban a jogi kar elnevezése, miként leányiskolának épült. Az építkezés költségeit az árvízkor beérkezett adományok maradékából állták, erre tábla is emlékeztetett sokáig az épület oldalán: „Emeltetett az 1879-edik évi vizvész alkalmából hazánk és a nagyvilág által tanúsított részvét emlékéül a begyült könyöradományok maradványából.”

Az épület eklektikus stílusú, saroktornyának elhelyezkedése igencsak pompás, ahogyan a tér és a körút által alkotott terület közepe fölé magasodott, ezzel uralva azt. Erről hivatalos dokumentáció nem áll rendelkezésemre, de számításaim szerint a tornyával együtt az épület akár a 30 métert is elérte.

11c06f5f3d6f954c9226543d181df41e.jpg
Egy 1908-as képeslapon. Forrás: Zempléni Múzeum / Hungaricana

1951-ben emeletráépítést kapott, hogy az egyetem jogi kara elférjen benne. Az átalakítás során azonban impozáns, majd’ két szint magas tornyát elbontották. Ennek visszaállítása nemigen került szóba eddig, néhány éve azonban egyszer csak bejelentésre került, hogy a tornyot visszaépítik egy teljeskörű felújítás keretében.

Egyébként már 2018-ban el akarták kezdeni a felújítást, azonban halasztgatva lett egészen addig, amíg 2019-ben a viharos szélben le nem szakadt az épület tetejéről egy bádoglemez és meg nem sérült az udvari lift. Ez – mivel életveszélyes volt – el lett távolítva, később pedig ideiglenesen kijavították a hibát. Azonban a tanítás még ekkor sem tért vissza az épületbe, a felújítást sem kezdték el; a sérülés miatt újra kellett terveztetni a beruházás egy részét. Most azért indult meg hirtelen a munka, mert a jelenlegi EU-s pénzügyi ciklusnak vége van 2022 végén, így addigra itt is le kell tenni a kalapácsot.

Fotó: Bálint András / Szegeder

2021 áprilisában látott napvilágot, hogy a feladatra kiírt tenderen a Nemesi Pál-féle Ferroép Zrt. nyert, a felújítás és a kupolaépítés összesen 1,7 milliárd forintból valósul meg. Az új kupola szerkezete a régen megszokattal ellentétben már nem fagerendákból, hanem acél zártszelvényekből áll össze. Erről tanúskodik, hogy maga a kupola, illetve annak nyers szerkezete már hetek óta áll az épület előtti téren.

Amit érdemes még tudnia visszaépítésről, hogy sajnos nem épül vissza a teljes saroktorony, csak maga a kupola. És hogy ez mit jelent? A fenti, 1908-as felvételen jól látható, hogy az épülettömbből nemcsak a kupola emelkedik ki, hanem még egy kis köralapú szoba, s a kettő együtt már nem kupolának számít, hanem saroktoronynak. A szoba azért nem épül vissza, mert ott most már egy újabb emelet van, ugyanis 1908-hoz képest egy emelettel magasabb ma az épület. A lényeg, hogy így is nagyjából ugyanolyan magas lesz.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Megkerestük a Ferroépet, hogy néhány dologról pontosabb képet kapjunk. Ők elmondták, hogy a kupola felhelyezése november vége–december eleje tájékán – jelen tervek szerint autódaruval – lesz; ezt azért nem tudják pontosan, mert az időjárás jelentős befolyásoló faktor.

És most a számok: az épület jelenleg 21 méter magas, a kupolával – pontosabban annak csúcsdíszével – együtt pedig 29 méter lesz. Maga a szerkezet 5 méter átmérőjű és 6 méter magas.