Duda Ernő: kizárólag az emberi hülyeségen múlik, mikor lesz vége a járványnak

Duda Ernő immunológus professzorral készült rádiós interjú, melyben nemcsak a koronavírus járvány harmadik hullámát követő nyitásról, tudomány, gazdaság és politika viszonyáról van szó, de arról is, hogyan lehet a járványnak vége.

Duda Ernő a Kommcast Extrában adott interjút, amely a Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének podcastje, ezt a HVG szemlézte. Ebben hangzik el az, hogy amennyiben a nyitás az emberek felelőtlenségével társul – vagy ahogyan ő fogalmazott, „ha keményen dolgozunk rajta” –, akkor van esély arra, hogy elindítunk egy negyedik hullámot.

Duda Ernő szerint a mostani nyitási folyamat nem virológiai kérdés, hanem „gazdasági, politikai és egyéb okai is vannak”, amire elég nyomós érv az, hogy az emberek pszichésen már nagyon rosszul tűrték a bezártságot. „Attól félek, hogy ennek meglesz természetesen a következménye, de hát reméljük, hogy nem lesz nagyon súlyos” – tette hozzá. Duda azzal példálózott, hogy ő megkapta már év elején a két Pfizer-vakcinát, így már nem fertőzhető és nem lehet fertőző. A gond ott van, hogy ez egyelőre nem egy jellemző állapot az ország 10 millió lakosára nézve, mégis sokan már úgy viselkednek – mondta.

Az a kijelentés, hogy ne válogassunk a vakcinák között, Duda Ernő véleménye szerint inkább egy gazdasági-politikai, mintsem tudományos megnyilvánulás az a kormány részéről sokat hangoztatott kijelentés, miszerint ne válogassunk a vakcinák között. „Mindenki, akinek egy egészen minimális fogalma van a vakcinák működéséről, az tudja, hogy óriási különbség van a különféle vakcinák között, hogy milyen korcsoportoknál, milyen embercsoportoknál milyen védettséget képes az egyik vagy a másik kialakítani” – fejtette ki. Kiemelte ugyanakkor, hogy „olyan vakcina nincs, amelyik mindenkiben tökéletesen működne”.

A teljes, alább meghallgatható adásban Duda Ernő többek között arról beszél, hogy különböző országokban miért vannak más-más vakcinák engedélyeztetve, szabad-e egy embernek két különböző vakcinát beadni, vagy milyen beadási rend mellett vállalnak felelősséget a gyártók az oltások hatékonyságára. A beszélgetésben kitér arra is, hogy vajon visszatér-e valaha a régi életünk, illetve lehetnek-e még hasonló, vagy akár ennél súlyosabb járványok a világban.

Duda Ernő: Kizárólag az emberi hülyeségen múlik, mikor lesz vége a járványnak

Duda Ernő professzorral a Kommcast Extrába készült rádiós interjú, melyben nemcsak a koronavírus járvány harmadik hullámát követő nyitásról, tudomány, gazdas…