Egészen péntekig harmadfokú hőségriadó lesz, 36-37 fokos maximumokkal

Az Időkép szerint tartós vendég lesz a kánikula, szombaton jön csak egy hidegfront. Addig harmadfokú hőségriadó lesz.

Mint írják, kánikula lesz a következő napokban, a délutáni csúcshőmérséklet sokfelé eléri, meghaladja a 35 fokot és az éjszakák is egyre kevésbé hoznak felfrissülést.  Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint holnaptól északon és nyugaton első-, a legtöbb megyében másod-, Békés és Csongrád-Csanád megyében pedig a legmagasabb, azaz harmadfokú figyelmeztetés érvényes.

Mivel a napi középhőmérséklet hazánk nagy részén több napon keresztül meghaladhatja a 27 fokot, ezért az országos tisztifőorvos július 26-a hétfő 12:00 órától július 30-a péntek 24:00 óráig az egész ország területére harmadfokú hőségriadót adott ki.

A mai napon, azaz hétfőn azt jósolták, hogy a legmelegebb órákban akár 37 fok is lehet, amit mi Szegeden megúsztunk a felhők miatt, így nem jött be az előrejelzés; mindössze 33 fokot érezhettünk.

Kedden napközben már 32-38 fokra van kilátás, a legmelegebbet délkeletre ígérik. A változóan napos-felhős időben csak néhány tájegységünkön alakulhat ki átmenetileg lokális zápor, zivatar. A délnyugati szél többfelé élénk, erős lehet.

Szerdán sok napsütésre számíthatunk, zápor, zivatar legfeljebb csak egy-egy helyen fordulhat elő, de az ország legnagyobb részén száraz idő lesz jellemző. Az élénk, erős nyugati-délnyugati szélben 32 és 38 fok közé melegszik a levegő. Szegeden az utóbbi felé tendál majd a hőmérséklet; erre a napra 37 fokot mondanak.

Csütörtökön napos időre van kilátás, rövid ideig tartó zápor esetleg csak egy-egy helyen alakulhat ki. A szél helyenként élénk lehet. A legmelegebb órákban Szegeden 36 fokra számíthatunk.

Pénteken szintén forróságra, 32-39 fokos maximumokra számíthatunk többfelé élénk, néhol erős légmozgással.