Egy szegedi iskolában bántalmazták Gergőt, aki emiatt megvakult és rokkantnyugdíjas lett

A közelmúltban is volt egy fiatal, aki iskolai zaklatás miatt lett öngyilkos, de ez csak a jéghegy csúcsa, ami a médiában is látszódik. A Blikk most egy olyan esetről ír, amely Szegeden történt egy mártélyi fiatallal, Gergővel, akit osztálytársai megvakítottak.

„Jogerős bírósági ítéletünk van az iskola és a zaklató diákok ellen” – mondta a Blikknek a Mártélyon élő Lovászi Gyöngyi. A család középső gyereke, Gergő tanulászavaros volt sajátos nevelési igénnyel – sni –, de az általános iskolát jól vette. A gondok a középiskolánál kezdődtek, amikor a szegedi tehetséggondozó iskolába került állapota miatt, ugyanis itt foglalkoznak ilyen esetekkel.

Gergőt elkezdték piszkálni az osztálytársai: csicskáztatták, megverték, megrugdosták, illetve rendszeresen elvették tőle az uzsonnáját vagy a zsebpénzét. „Hogy verbálisan és fizikálisan is bántalmazzák, a fiam csak később mondta el. Az osztályfőnökkel minden atrocitás után beszéltem, de semmi sem történt, az iskola nem segített nekünk” – mesélte a lapnak a fiú édesanyja.

A szülők állítása szerint 2010-re odáig fajult a zaklatás, hogy a fiú szemébe fenyőtobozt dobtak, a történtekről pedig nem is értesítették őket. Mivel a segítségnyújtás elmaradt, Gergő 90 százalékos látáskárosodást szenvedett a levált retina miatt. „Ráadásul mindez azzal folytatódott, hogy egy vonalzóval is Gergő szemébe csaptak és fel akarták gyújtani a ruháját. Akkor az iskolától azt a választ kaptuk, tegyünk feljelentést, mert ők nem tudnak mit tenni” – idézte fel Gyöngyi.

Mindezek után az anya lépett és bírósághoz fordult, az eljárás hat évig húzódott. Az akkor már 18 éves zaklatókat jogerősen pénzbírságra és közmunkára ítélték, ami enyhének tűnik, a bíró ezt azzal indokolta, hogy a vádlottak a tett elkövetésekor kiskorúak voltak.

„A bíróság döntése szerint az iskolának és a két fiatalnak egyetemlegesen négymillió forintot kell fizetniük kártérítésként, vagyis, akinek lesz pénze, attól kapjuk a megítélt összeget, de még nem jutottunk hozzá” – mesélte, majd hozzátette: „Gergőn ez az összeg nem segít, és nem is ez a lényege a dolognak, ugyanis a látáskárosodása miatt rokkantnyugdíjas lett, ahogy kikerült az iskolából”.

„Kimondták, hogy Gergő állapotáért az iskolai zaklatás a felelős. Az oktatási intézmény viszont csak azt ismerte el, hogy a fiam szemsérülése a bántalmazásból következett be, de a pszichés részét, hogy Gergő paranoid skizofrén lett, azt nem. Márpedig – mint azt az igazságügyi pszichológus is leírta – a bullying hosszú távú következménye a pszichés elváltozás” – számolt be a lapnak Lovászi Gyöngyi.

Egy másik anyuka, akinek a gyerekét szintén bántalmazták, arról nyilatkozott a Blikknek, hogy Tisza Gábor ügye volt az, ami elindította a lavinát. Az eset után léptek, és úgy döntöttek, hogy a következő hetekben létrehoznak egy egyesületet, amellyel országosan fel kívánnak lépni az iskolai bántalmazások ellen. Hozzátette: szomorú, hogy nem találkozott sem kormánypárti, sem ellenzéki politikusok részvétnyilvánításaival Tisza Gábor halála után. Muhari Melinda hangsúlyozta; a gyerekeknek, a szülőknek, a tanároknak és magának az iskolának együtt kell fellépniük a pozitív változás érdekében.