Előválasztás: aki este nyolcig beáll a sorba vagy regisztrál online, még elfogadják a szavazatát

Eljött az előválasztás meghosszabbított első fordulójának utolsó napja. A kilenc napos szavazási időszak hivatalosan 20 órakor ér véget, azonban az általános választásokhoz hasonlóan az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) engedélyezi, hogy a 20 órakor sorban álló személyek még leadhassák a szavazatukat – írják az előválasztás hivatalos Facebook-oldalán.

A sorban állási szabályt egyaránt alkalmazni kell a személyes és az online szavazási módokra. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a személyes sátraknál a zárás pillanatában a szavazóbiztosok kijelölik, hogy kik azok a személyek, akik még leadhatják a szavazatukat. Már persze ha nyitva lesz a sátor addig, ez nem minden esetben van így, erről korábbi cikkünkből is lehet tájékozódni.

Az online szavazásnál a regisztráció megkezdésére 20 óráig van lehetőség, ezt követően 20.15-ig van mód a regisztráció befejezésére. Akiknek 20.15-kor van sikeres regisztrációja, azok sorban állónak minősülnek. Az online szavazás akkor zárul, amikor az utolsó sorban álló személy videós azonosítása lezárul és leadja a szavazatát.

A részvétel, ahogy az várható volt, szeptember 27-én, hétfőn kissé ellaposodott:

  • Sátorban megjelent: 34 421 szavazó.
  • Interneten keresztül adta le szavazatát: 23 124 szavazó.

Összesen tehát a nap folyamán 57 545 fő adta le voksát, mindösszesen pedig már több mint 570 ezren szavaztak.