Site icon Szegeder Archívum

Már Szerbiában kapott oltásra is igényelhető a magyar védettségi igazolvány

Május 21-től lehetőség lesz magyarországi védettségi igazolvány igénylésére, magyar állampolgárok számára, Szerbiában felvett oltás esetén is – írja a szabadkai magyar főkonzulátus Facebook-bejegyzése.

Elmondták, hogy magyar védettségi igazolványt csak személyesen a magyarországi kormányablakban, vagy ügyfélkapun keresztül lehet igényelni. Ügyfélkapu hozzáférés igénylésére a Szabadkai Főkonzulátuson is lehetőség van, természetesen ingyen. A kérelemhez csatolni kell a Szerbiában kiállított, hivatalos oltási igazolást, mely tartalmazza a koronavírus elleni oltóanyag típusát, az oltás időpontját és helyét.

A védettségi igazolványt a hatóság díjmentesen, a kérelem benyújtásától számított 15 napon belül állítja ki. Ha a kérelem benyújtása ténylegesen megtörténik legkésőbb a beutazást követő második munkanapon, akkor mentesülünk a karantén alól, ellenkező esetben az illetékes járványügyi hatóság jelöli ki ennek helyszínét. A karantén alóli mentesség vonatkozik az együtt utazó kiskorúra is.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletet itt lehet olvasni teljes terjedelmében. A védettség igazolás egyébként további országokban is kérelmezhető, ott szerzett oltási igazolás alapján:

Exit mobile version