Uniós oltalmat kapott a szegedi tükrös ponty, a szegedi halászlé egyik fontos alapanyaga

Az Európai Bizottság szeptember 8-án kihirdetett rendeletével a „Szegedi tükörponty” védett elnevezés lett az EU-ban. Ez a korábban már bejegyzett „Szilvásváradi pisztráng”, Akasztói szikiponty” és „Balatoni hal” után a negyedik magyar édesvízihal-elnevezés, amely uniós oltalmat nyert, hozzájárulva a halfogyasztás népszerűsítéséhez – írja közleményében az Agrárminisztérium.

A „Szegedi tükörponty” oltalom alatt álló földrajzi jelzés a szegedi tükrös ponty államilag elismert pontyfajtából tenyésztett élő halra, illetve annak húsára vonatkozik. Tenyészterülete Szeged városától északra található Fehér-tóra, mint a Dél-Alföld természetes vízgyűjtő medencéjére épülő, 2000 ha területű, 141 tóból álló összefüggő halastórendszer.

A „Szegedi tükörponty” hasi oldala sárga, pikkelyzete hátsoros tükrös. A húsa vöröses színű, omlós, magas fehérjetartalmú, zsírszegény és ízletes – írja a kormányzati oldal. Ezek a sajátos tulajdonságok az egyedileg kitenyésztett tájfajtának, a környezeti adottságoknak és a szikes termőhelyhez igazított tartási körülményeknek köszönhetők. A filézett „Szegedi tükörponty” 2011 óta viseli a „Hagyományok-Ízek-Régiók” (HÍR) védjegyet, filézve igen kedvelt a vendéglátók és a fogyasztók körében, nélkülözhetetlen alapanyagul szolgálva a híres szegedi halászléhez – zárul a közlemény.