Ennyi volt a nyár: péntektől itt van az ősz, itt van újra

Hidegfront, lehűlés, zivatarok, szél: a hét végére véget ér a nyárias időjárás, de nagyon hideg még nem lesz – írja az Időkép.

A közel 30 fokos meleg még a csütörtöki napon is nagy területen jellemző lesz, ám ekkor már többfelé záporok, zivatarok hűthetik le a levegőt. A friss modellfutások szerint csütörtökön egy hullámzó hidegfront közelíti meg nyugat felől hazánkat, mely csak pénteken vonul át teljes egészében az országon. A csütörtöki zivatarokat követően pénteken sem maradunk szárazon, sokfelé eső és újabb zivatarok hozzák meg az őszi időt.

Ezen a napon a szél is feltámadhat, és a maximum-hőmérsékletek is igazodnak az évszakhoz. Míg csütörtökön még 30 fok közeli, pénteken már csak 19-26 fokos csúcsértékeket mérhetünk. A hosszútávú előrejelzések alapján hétvégén újra a napsütés kerül ugyan előtérbe, de délutánonként 20 fok közelében maradnak a maximumok. Ez egyezik a szeptember végén jellemző hőmérsékletek sokéves átlagával. Az Időkép Szegedre vonatkozó előrejelzésén jól látszik az a bizonyos hullám: