Ezek szerint élünk holnaptól Magyarországon

Megjelent a Magyar Közlöny legújabb száma, melyben a tegnap bejelentett korlátozások pontos leírása olvasható. Összefogalaló cikkünket olvassák.

Sok újdonságot nem rejt a közlöny, a legtöbb dolgot Orbán Viktor már hétfőn elmondta videójában, néhány korlátozás azonban pontosításra került. Ilyen például, hogy a gyógyszertárak és benzinkutak kivételével minden üzlet köteles bezárni este 7 órakor, és csak másnap hajnali 5-kor nyithat ki.

Ami nagyobb port kavarhat, hogy mindennemű kulturális esemény betiltott a kormány, és külön említi, hogy karácsonyi vásárokat sem szabad majd megtartani. Kivétel ezalól a vallási gyülekezés, egyházak ugyanis saját belátásuk szerint tarthatnak majd szertartásokat.

 

Maszk nélkül is szabad majd biciklizni

A közlöny említi a ma bejelentett közterületi maszkhasználatot is, újdonságot azonban nem ír róla. Eddig is tudhattuk: 10 ezer fő feletti településeken lesz csak kötelező, ahol a polgármesterek ezt kijelölik. Ami biztos, hogy parkokban és bringázás közben nem kell maszkot hordani.

Az éjszakai kijárási tilalom alól a következő esetkben mentesülhetünk:

 1. ha egészségügyi problémánk van, és ellátásért megyünk;
 2. munkavégzés céljából;
 3. munkahelyre való közlekedéskor, illetve fordítva;
 4. edzéskor;
 5. edzésre való közlekedéskor;
 6. kutyasétáltatáskor, 500 méteren belül a lakóhelyünkhöz viszonyítva.
Futókör a Vértónál. Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A 2-5. pontokban foglaltak esetében azonban okiratokkal kell majd igazolnunk, hogy nem csak lófrálunk éppen. Okiratok nélkül tilos lesz utcán tartózkodni ezen esetekben. Csoportosulás és gyülekezés is tilos lesz.

 

Étteremből csak elvitelre, a művészettől búcsúzunk

Szabadtéren – persze csak nappal – való sportolás bárhol megengedett marad, különös tekintettel említik a kerékpározást, a gyaloglást és a futást. A csapatsportokról le kell mondanunk egy időre, ezek mind tilosak lesznek, akárhol folytatnánk őket.

Rendezvényeket tilos lesz tartani, még akkor is, ha magánrendezvényről van szó. Ezek alól kivétel ugye a vallási rendezvény. Online szabad majd rendezvényeket közvetíteni. Családi eseményeken legfeljebb 10 fő tartózkodhat – kivétel temetés és esküvő, ahol 50-en. Azonban esküvőkön így is csak az alábbi szeméyek vehetnek majd részt:

 • a szertartásvezető(k),
 • a házasodók,
 • azok tanúi,
 • nagyszülei,
 • szülei,
 • testvérei, valamint
 • gyermekei.

Vendégláipari létesítményben kizárólag az elvitelre kért termékért várakozva tartózkodhatunk, ezen felül csakis az ott foglalkoztatottak lehetnek bent. Kivétel ezalól a munkahelyi étterem/büfé, a szálláshelyek éttermei és bárjai, az oktatási intézmények menzái és büféi, valamint a kórházak éttermei és büféi.

Az ott foglalkoztatottak kivételével tilos lesz 19 óra és másnap 5 óra között az üzletekben (kivéve vendéglátás), lottózókban, valamint a nemzeti dohányboltban tartózkodni, ezek zárva kötelesek tartani. A gyógyszertárak és benzinkutak maradhatnak nyitva éjszaka is.

A szálláshelyen az üzleti, gazdasági, továbbá oktatási tevékenység céljából érkező személyek tartózkodása megengedett, turstáskodásról ne is álmodjunk. Említi ugyanakkor a közlöny, hogy „a szálláshelyen a Magyar Honvédség, illetve a rendvédelmi szervek állományába tartozó, szolgálati feladatok ellátása érdekében elhelyezett személyek, továbbá a kirendelt egészségügyi dolgozók tartózkodása megengedett”.

A csomagküldőszolgálatok zavartalanul üzemelhetnek, az ételházhozszállítás is.

A nemrég újranyilt Móra Ferenc Múzeum főlépcsőháza. Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Tilosak lesznek

 • az előadó-művészet valamennyi ágának fellépése céljából megtartott eseménynek, függetlenül azok nyilvánosságától (így különösen színház, tánc-, zeneművészet, cirkusz),
 • a mozik,
 • az edző- és fitnesztermek,
 • az uszodák,
 • a közfürdők,
 • a jégpályák,
 • az állatkertek, a vadasparkok,
 • a kalandparkok, a vidámparkok,
 • a játszóházak és
 • a bármiféle múzeumok és kiálltóhelyek

nyitva tartása.

 

Minden az oktatásról

A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig nyitva tartanak. Az iskolák a középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek. A középiskolák és szakképző intézmények kapcsán a kormányzati intézkedések végrehajtásáról a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló törvény értelmében a köznevelésért, illetve a szakképzésért felelős miniszter határozatban rendelkezik.

A nevelési, oktatási intézménybe nagykorú tanuló csak abban az esetben léphet be, ha a testhőmérséklete nem haladja meg az országos tisztifőorvos által meghatározott mértéket, történő belépés során azt a gyermeket, illetve kiskorú tanulót, akinek a testhőmérséklete eléri vagy meghaladja az országos tisztifőorvos által meghatározott mértéket, a többi gyermektől, illetve tanulótól el kell különíteni, és erről a szülőt vagy a törvényes képviselőt távközlési eszköz útján haladéktalanul tájékoztatni kell.

A Madách Imre Általános Iskola fertőtlenítése. Fotó: MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred / Facebook

A nevelési, oktatási intézmény területére az ott foglalkoztatott személyen, az ott szükséges karbantartási, illetve javítási munkát végző személyen, a jogszabályon alapuló kötelezettség teljesítése céljából érkezőn, a gyermeken, illetve a tanulón és a gyermeket, illetve a tanulót kísérő nagykorú személyen kívül más személy nem léphet be. Ha a gyermeket, illetve a tanulót a nevelési, oktatási intézménybe kísérő vagy onnan hazakísérő egy fő
nagykorú személy a maszkot viseli, az intézmény területére a testhőmérséklet-mérési pontig beléphet.

 

Ezekkel a büntetésekkel lehet számolni

Az e rendeletben meghatározott védelmi intézkedések betartását a rendőrség a Magyar Honvédség közreműködésével ellenőrzi. Ha a rendőrség valamilyen vendéglátással vagy kereskedelemmel foglalkozó üzletben az ellenőrzés során, vagy a rendőrség a katona értesítése alapján kötelezettség megszegéséről szerez tudomást, akkor 100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírságot szabhat ki, illetve a helyiséget, területet, intézményt, illetve a helyszínt legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.

A büntetés nem alkalmazható, ha a szervező, az üzemeltető, illetve a szervező vagy
az üzemeltető alkalmazottja a szükséges intézkedéseket megtette a jogellenes helyzet felszámolása érdekében, így különösen, ha a jogsértő személyt felszólította távozásra, és
azt követően, hogy a jogsértő személy a távozásra történő felszólításnak nem tett eleget, a rendőrséget értesítette. Ha a szervező, az üzemeltető, illetve a szervező vagy az üzemeltető alkalmazottja a jogellenes helyzet felszámolása érdekében szükséges intézkedéseket nem tette meg, vagy azokat csak részben tette meg, a rendőrség az üzemeltető által tett, a jogszerű állapot helyreállítására irányuló intézkedéseket figyelembe veszi a büntetés kiszabásakor.

A kiszabott bírság megfizetése a rendőrség hivatalos honlapján közzétett számlaszámra történő befizetéssel történik. A bírságot a kiszabó határozat véglegessé válását követő 15 napon belül kell megfizetni. A közlönyben azt írják, hogy a bírságot kiszabó határozat ellen nincs helye fellebbezésnek.

 

Nyitókép: Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder