Hónapokig kampányolt a 2-es választókörzetben, most mégis az 1-esben indul a DK-s Binszki József

Kemény hónapok vannak Binszki József szegedi DK-s politikus háta mögött, aki egy negyed évet végigkampányolt már Csongrád-Csanád megye 2-es számú választókerületében. Most mégis áttették őt az 1-esbe, és kezdheti előröl az egészet. A dolog pikantériája, hogy Binszki ráindul az MSZP-s Szabó Sándorra, és nem is fog visszalépni, azaz jócskán gyengyülhetnek Szabó esélyei jelenlegi kerületében.

Binszki még februárban ejtette el, hogy a 2-es körzetben indul majd, ami egészen pontosan Ásotthalom, Bordány, Domaszék, Forráskút, Mórahalom, Öttömös, Pusztamérges, Röszke, Ruzsa, Üllés, Zákányszék és Zsombó kistelepülésekből, és Szeged jelentős részéből áll. A politikus egy DK-s “újságnak” nyilatkozta, hogy „Sajnos Szeged és a Homokhátság az ország többi részéhez hasonlóan nem csak a járvány, de a kormányzásképtelen kormány terheit is nyögi”. Az, hogy valóban indul a 2-esben, nemsokkal Dobrev Klára szegedi látogatása után lett még egyértelműbb, amikor elkezdett védőfelszerelést osztani a homokhátsági háziorvosoknak. Ez egyébként is nagyon vicces, mert Binszki Facebookján több mint egy tucat poszt van, ami mindössze annyiból áll, hogy egy falu táblája előtt állva fogja a műanyagba csomagolt ruhákat, és néz a kamerába. Ráadásul mindegyik posztot  ugyanazon nap, március 12-én egymás után rakták ki. Nulla kreativitás, csak hozták a kötelezőt.

Április 8-án egy Dobrev Klára aláírásával díszített levélben mutatták be Binszkit, mint a 2-es választókerület jelöltjét. Ezután jobban rákezdtek a kampányolásra, több poszt is van, amit látszólag nagyobb összegekkel promotáltak is a Facebookon. Hogy mennyivel, azt nem lehet pontosan megnézni, de az biztos, hogy Binszki elég keményen költi a pénzt a közösségi oldalon: anniyt ír a Facebook Ad Library, hogy június 1. és június 7. között egy hét alatt 43 ezer forintot költött el, 2019 áprilisa óta pedig közel 350 ezret. Egy-egy hirdetésre többtízezer forintot is költ olykor, volt például, hogy 30-35 ezer forintért hirdetett meg egy képet, amin Dobrev Klárával beszélget egy laptop felett.

Binszkinek látszólag fontosak voltak a homokhátságiak, írt arról is például, hogy szeretné, ha minden kisebb településen tudnának majd az előválasztáson résztvevők szavazni. De videóban is elmondta, milyen dolgos emberek lakják e vidéket, és hogy megérdemlik a támogatást:

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Nem tudunk szó nélkül elmenni amellett, hogy Binszki arról is posztolt egy videót, hogy füvet nyír az anyjánál. De vissza a témához: május végén pultozni is elkezdtek a DK-sok Szegeden, aztán szerdán délután egyszer csak megjelent a következő poszt a képviselőjelölt oldalán:

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Egyetlenegy szóval nem említette, hogy miért váltott kerületet, és a követőit sem túlzottan érdekelte ez az “apró” változás. Külön vicces, hogy a posztot a DK Mórahalom – Homokhátság nevű Facebook-oldallal is megosztották, természetesen kommentár nélkül. De ha ez nem volna elég, Binszki új borítóképet is beállított 3 perccel a poszt után, amin még mindig az szerepel, hogy a Homokhátságon indul. A Facebook-oldala emiatt per pillanat így fest, kicsit sem össszezavarva az oda látogatókat:

Az 1-es választókerület egyébként Deszk, Ferencszállás, Klárafalva, Kübekháza, Szeged egy része, valamint Tiszasziget és Újszentiván. És hogy hogyan került Binszki a 2-esből az 1-esbe hirtelen? Megkerestük a képviselőt, aki egy óra múlva már válaszolt is. Azt írta, hogy „a Karácsony Gergely dominálta MSZP-Párbeszéd az országos trendnek megfelelően a Csongrád 2. választókerületben is beállt a Momentum jelöltje mögé, s viszonzásképpen a Momentum a Csongrád 1. választókerületben az MSZP-Párbeszéd jelöltjét támogatja. Ezzel a lépéssel ezek a pártok helyben is olyan helyzetet teremtettek, amelyben a pártok egymás közti megállapodásai kerültek előtérbe, s a választók akarata hátrébb sorolódott”. Binszki szerint ezekben a választókerületekben más pártok jelöltjének önállóan indulva nem maradt reális esélye az előválasztási győzelemre, így a DK és a Jobbik annak érdekében, hogy jelöltjeik versenyben maradjanak, megállapodott egymással a két szegedi választókörzetben történő közös indulásról.

„Tekintve, hogy a Homokhátság erősebben jobboldali kötődésű, mint a Csongrád 1. választókörzet, ezért itt a megállapodás alapján a jobbközép-centrista Jobbik állított jelöltet Tóth Péter személyében, míg az inkább baloldali szavazóknak otthont adó Csongrád 1. választókerületben a dk színeiben én indulok” – írta Binszki. Kérdeztük azt is, hogy várható-e, hogy esetleg visszalép Szabó Sándor javára, vagy esetleg elvárja-e majd ezt tőle viszont, azt írta, az hogy Szabó Sándor javára visszalépjen, kizárt. „Le fogom győzni őt, én vagyok az alkalmas személy az előttünk álló feladatok megoldására.”

Binszki arról is írt, hogy „az ellenzéki pártok előválasztási tömbösödése” nem a politikai ízlésének szerinti folyamat, de a kialakult helyzet adekvát válaszokat kíván. „Ennek megfelelően, ebben az új felállásban, továbbra is elsődlegesen az emberek, s nem a pártok jelöltjének tekintve magam, számítok a választók támogatására. Célom, hogy egy jobb ország megteremtését segítsem elő, s ehhez az előválasztási, országgyűlési választási győzelmek csak eszközök. A kormányzóképesség biztosításához felkészült, tapasztalt és a civil szférában is bizonyított személyek kellenek, amilyen én vagyok.”