Intenzív havazás várható az éjszaka, 5-6 centiméter is eshet Szegedre

Jelentős mennyiségű csapadékot jósol az Időkép előrejelzése a vasárnap és hétfőt elválasztó éjszakára. Kora este eső formájában hullhat a csapadék, majd éjfél körültől egy rövid havasesőt követően intenzív havazásra vált.

A kora reggeli órákig eshet a hó, utána azonban várhatóan nem marad meg sokáig, hiszen hétfőn napközben már 3 fok is lehet. Napközben a csapadékzóna északkelet felé távozik, mögötte átmenetileg felszakadozik a felhőzet.

Kedden eleinte erősen, később változóan felhős idő várható, és bár elszórtan kisebb havazás, hózápor várható, ez Szegedet nem fogja érinteni.

A Dél-Alföld meteorológia meglátása szerint a Kiskunság területén 4-9 cm, Csongrád-Csanád megyében pedig 2-6 cm vastagságú hóréteg várható.

„A kérdés inkább az, hogy hol és mikor vált át az eső havazásba és mennyi marad meg. No itt jön a csavar, sőt több is. Maradjunk a Dél-Alföldön. Elsőként a nyugati térségben várható halmazállapot-változás, ennek időpontja az esti, késő esti órákra (20:00-22:00 között) lesz tehető. Az éjszaka folytatásában a mediterrán ciklon hátoldalán érkező fagyos levegő hatására óráról-órára keletre fog tolódni a havas eső, havazás határa. A középső tájakon éjfél, keleten csak kora hajnalban lesz váltás. A megmaradó hó pedig több tényezőtől függ, amelyet igencsak nehéz megmondani. A talaj hőmérséklete (5 cm) 5 fok, ennél számottevően hidegebb a havazás idején sem lesz (sőt előrejelzés szerint éjfélkor 6 fok lehet 5 cm mélyen), azaz emiatt határozott olvadásra számítok. Másfelől a léghőmérséklet is csak mindössze fagypont köré fog hűlni, tehát a megmaradást ez sem fogja segíteni. Ami a megmaradó hó mellett szól, hogy intenzív csapadék lesz, ez elősegítheti a picivel korábbi váltást, valamint emiatt a hamarabb kialakulhat egy vékonyabb összefüggő hóréteg, amelyre hullva a további hó már jobban megmaradhat” – írja az oldalon.