Járatritkítást tervez az önkormányzat

Meglehetősen burkoltan adta hírül nemrég az önkormányzati hírportál, hogy ritkítják a szegedi közösségi közlekedés egyes járatait hamarosan. 

Mint írják, hétfőn délelőtt ülésezett a város Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottsága, ahol többek között megszavazták a kertvárosi övezetek járdafelújítási, valamint játszótér-fejlesztési kereteit, illetve azt is, hogy azon járatok menetrendje, amelyekre korábban más-más menetrend vonatkozott a szombati és vasárnapi napokon, ezentúl azonos menetrend szerint fognak közlekedni.

Szegeden ugye külön menetrendje van a valamennyi járatnak szombaton és vasárnap, ami általában azt jelenti, hogy szombaton valamivel több jármű indul, mint az úr napján. Ezt törli el most a város, ugyanis szeptember 1-jétől oly módon egységesül minden járat hétvégi menetrendje, hogy szombatonként is a vasárnapiak szerint járnak majd a buszok, trolik és villamosok.

Ez persze elsőre nem hangzik durván, de ha megnézzük a menetrendeket, akkor megállapíthatjuk, hogy egyes buszjáratok szombatonként 30 helyett csak 60 percenként fognak közlekedni, ami elég számottevő különbség. Hasonló mértékű változások nem várhatók egyébként a villamos- és trolibusz-közlekedésben, de ott is lesznek ritkítások.

A városvezetés kommunikációjában mindezt az utasszámlálási adatok, illetve „a hatékonyabb működés, és az állami forráselvonások” indokolják. Magyarul nem fizet az állam annyit, továbbá csökken az utasszám, amire válaszul kevesebb járat lesz. A ritkítással 120 millió forintot tervez megtakarítani a város éves szinten. A buszközlekedésből 39 millió, a villamos- és trolibusz-közlekedésből 81 millió forintot vonnak el.

A ritkítás részleteivel kapcsolatban kerestük az önkormányzatot. Amint válaszolnak, beszámolunk.