Két nappal meghosszabbítják az előválasztást, hétfőn reggel kezdés

Miután az előválasztás indulását követően külső támadás érte az előválasztás háttérrendszerét, az Országos Előválasztási Bizottság a technikai kockázatok kezelése érdekében hétfő 7 óráig felfüggesztette az előválasztást. Tegnap kora délután óta az ellenzéki pártok és az aHang informatikusai számos átalakítást végeztek el az előválasztás háttérrendszerében; a tömeges terhelés okainak, módjának és származási helyének vizsgálatába pedig az ellenzéki pártok bevonták Frész Ferencet, a Cyber Services Zrt. szenior kibervédelmi szakértőjét, aki korábban az Európai Unió Tanácsával és a NATO-val is együtt dolgozott.

A bizottság azt közölte, hogy az újraépítés sikeres befejezését és a szükséges vizsgálatokat, teszteket követően úgy döntöttek, hogy a szombati döntésének megfelelően hétfőn 7 órakor folytatódhat az előválasztás, továbbá arról is döntés született, hogy az előválasztás első fordulóját két nappal, vagyis szeptember 28-án 20 óráig meghosszabbítják. A meghosszabbítás célja, hogy a tömeges terhelés ellenére valamennyi tervezett helyszínre eljusson az előválasztás, hiszen országszerte sok olyan település van, ahol kizárólag a szombati és a vasárnapi napon lehetett volna szavazni.

„Törekszünk arra, hogy az összes szombati és vasárnapi szavazóponthoz pótalkalom valósuljon meg a hosszabbításnak köszönhető két plusz napon, szeptember 27-én és 28-án. A pótlások következtében várható sátor nyitvatartás módosításokról hamarosan tájékoztatást ad az OEVB és az aHang is az előválasztási honlapokon és Facebook-oldalakon. Gyertek velünk, gyertek szavazni és a legfontosabb, hogy legyetek türelmesek és kedvesek az aktivistákkal, óriási lesz rajtuk a terhelés és mindent megtesznek azért, hogy a lehető legtöbben és leggyorsabban tudjatok szavazni. Hajrá!”