Kevesebbet iszunk, ami kiszáradáshoz vezethet

A Sörszövetség felmérése szerint 13 százalékkal csökkent a belföldi forgalom márciusban. Ez betudható a korlátozásoknak. Azonban nem szabad megfeledkeznünk a ivásról, hiszen hamarosan több folyadékra is szükségünk lesz a nyárral érkező meleg miatt, így már most érdemes raktározni, így elkerülve a kiszáradást.

Tizenhárom százalékkal, 62 ezer hektoliterrel 414 ezer hektoliterre csökkent a belföldi sörforgalom márciusban az előző év azonos időszakához képest, mivel a hónap közepén bevezetett korlátozások hatására kiesett vendéglátóhelyi forgalmat a kiskereskedelmi forgalom emelkedése nem tudta érdemben kompenzálni – közölte Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSz) igazgatója az MTI érdeklődésére.

Az igazgató elmondta, hogy a hazai forgalomban a betétdíjas üvegek forgalma 33 százalékkal, 108 ezer hektoliterről 73 ezer hektoliterre csökkent, míg a dobozos sörök forgalma csak 1 százalékkal mérséklődött 294 ezerről 291 ezer hektoliterre. Így a félmérésből az a következtetés vonható le, hogy járvány idején üvegből nem esik olyan jól a sör, mint dobozból.

A hordós sör gyártása március második felében gyakorlatilag megszűnt, és várhatóan a vendéglátó helyek újra nyitásáig, valamint a rendezvények engedélyezéséig szünetel. Így márciusban 36,7 ezer hektoliterről 17,2 ezer hektoliterre, az előző év hasonló időszakához képest 53 százalékkal csökkent ennek a terméknek az eladása.

A régióban bevezetett márciusi korlátozások az importot még nagyobb mértékben sújtották, mint a hazai termelést. Az export időszakos, 40 százalékot meghaladó növekedése – 29,6 ezer hektoliterről 40 ezer hektoliterre – miatt a belföldi termelés márciusban az előző év azonos időszakához képest csak 8,7 százalékkal csökkent, 454 ezer hektoliterről 415 ezer hektoliterre, míg az import 19,4 százalékkal csökkent 51,5 ezer hektoliterről 41,6 ezer hektoliterre – tette hozzá.

Kántor Sándor szerint a nehézségek ellenére a magyar sörgyárak a meglévő igényeket folyamatosan ki tudták elégíteni. Az üzemek a korlátozásokat megelőzően is és azt követően is különös figyelmet fordítottak a folyamatos termeléshez szükséges alapanyagok beszerzésére és készletezésére, bár ezek az intézkedések a gyártásban jelentős többletköltséget eredményeztek. Az mindenesetre megnyugtató, hogy a sör nem fogyhat el a boltokból, mint az élesztő és a WC papír.