Ma lesz a legintenzívebb a csillaghullás, felhők sem fognak zavarni

Ma éjjel éri el maximumát a Perseidák meteorraj; óránként akár 20-30 hullócsillagot is láthatunk.

Az Időkép cikke szerint a 109P/Swift-Tuttle üstökös törmelékfelhőjén halad át bolygónk – ez persze minden évben megtörténik, így aki ráér egy évet, az sem marad le róla –, a Perseidák meteorraj pedig innen származik. A raj tevékenysége ma éjjel éri el a csúcspontját, így szerencsés esetben akár óránként 20-30 hullócsillagot is megfigyelhetünk.

Ehhez az időjárás is hozzájárul, hazánkban a legtöbb helyen derült lesz az éjszaka, több-kevesebb felhő a Dunántúl keleti felén és a Duna vonalában takarhatja az eget a késő éjjeli órákban. A hullócsillagok sötétedéstől kezdve egészen pirkadatig megfigyelhetők lesznek, a radiánstól távolabb is, szinte bármerre feltűnhetnek az égbolton.

Hogy ne legyen ennyire rövid a cikk, a National Geographic cikke el is magyarázza, hogy mit jelent az óránkénti várható darabszám, mivel „a népszerű eseménynek köszönhetően gyakori, hogy a sajtóban erősen túlzó jelzőkkel illetik a rajt, illetve jelentősen nagyobb számú hullócsillagról ejtenek szót, mint ahányat valójában látni lehet majd” – írják. Mi persze sosem tennénk ilyet.

A meteorok számát a zenithal hourly rate (ZHR), azaz a zenitre számított óránkénti arány határozza meg, ez azonban egy ideális szám, a meteorrajok összehasonlíthatóságára lett kitalálva. A szám annyit tesz, hogy ha a meteorraj radiánsa, azaz virtuális kiindulási pontja – egyébként párhuzamosan haladnak, ez csak egy illúzió – pont a fejünk felett, a zeniten lenne, akkor ideális körülmények közt ennyi meteor bukkanna fel a teljes belátható égbolton. De persze nem ez a helyzet.

Azt, hogy mi épp mennyit fogunk látni, az időjárás és a radiáns mellett a helyszín is befolyásolja; nyilván minél kisebb a fényszennyezés, annál jobb. Ezen felül meg kell jegyezni, hogy hajnalban várható a legtöbb esetszám, valamint rajban jönnek, nem egyenletes eloszlásban, így ha szerencsénk van, akkor rövid időn belül láthatunk többet is egyszerre. Az idei csillaghullás számait a következőképpen becsülik:

  • Fényszennyezéstől mentes vidéki égbolton a hajnal előtti időszakban óránként 40-50 meteorra (rövidebb időszakokban kicsit többre) számíthatunk.
  • Közepesen fényszennyezett égről (pl. városi parkból) nézi valaki a csillaghullást, akkor szerencsés esetben óránként 10-12 meteort láthatunk. Városban, kivilágított területen már csak a fényesebb meteorokat vehetjük észre.
  • Fényszennyezett nagyvárosból csupán óránként 2-3 meteort láthatunk, ezek nagyon fényesek lehetnek, amelyek a nagyvárosi világítás tömegét is képesek „áttörni”.