Márciusig hosszabbították a korlátozásokat, marad a kijárási tilalom

Erről Gulyás Gergely beszélt a kormányinfón csütörtökön délelőtt.

Gulyás arról beszélt, hogy a kormány a tegnapi ülésén áttekintette a gazdasági- és a járványhelyzetet, az operatív törzs beszámolója alapján pedig azt a döntést hozták, hogy a novemberben bevezetett intézkedések hatályát egy hónappal, március elsejéig meghosszabbítják. Szerinte eddig sikerült kordában tartani a járványt, de a szakértők egyetértenek abban, hogy amíg nincs átoltottság, addig nem lehet enyhíteni a korlátozásokon.

A miniszter elmondta, hogy ha enyhítenének, az egyenlő lenne a harmadik hullám kezdetével, ez pedig durvább szigorításokat eredményezne később. Enyhíteni akkor lehetne – fejtette ki Gulyás – amennyiben vagy számottevően csökkenne az aktív fertőzöttek száma, vagy kellő mennyiségű vakcina állna már rendelkezésünkre.

A kormány szerinte „pontosan látja, melyek azok a területek, ahol ez nagy gondot okoz”: elsősorban a szolgáltatóipar, azon belül is a vendéglátás. Tárgyaltak már a magyar vendéglátók érdekképviseleti szervezeteivel, és azt mondta, a közigazgatási hivatalok mindent meg fognak tenni a bértámogatások kifizetésének felgyorsításáért. „Amikor lazítás lesz, akkor először a vendéglátóhelyeket fogjuk kinyitni” – mondta Gulyás.

A miniszter továbbá kéri az országgyűléstől, hogy a rendkívüli jogrendet is hosszabbítsák meg 90 nappal.